Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü Ne Zaman

Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü Ne Zaman

Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü, BM Genel Kurulu tarafından 16 Eylül 1994 tarihinde kabul edilmiştir. 1995 yılından itibaren 16 Eylül günü kutlanmaya başlanmıştır.

Ozon tabakası yeryüzünde yaşayan tüm canlı varlıkların güneşin öldürücü morötesi (UV) ışınlarına karşı koruyan önemli bir kalkan görevi görmektedir.

16 Eylül 1987 tarihinde 150’den fazla ülke temsilcisi Kanada’nın Montreal kentinde ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin üretimi ve kullanımı konusunda Montreal Protokolünü kabul etti.

Türkiye Montreal Protokolüne 1991 yılında taraf olmuş ve tüm değişiklikleri kabul etmiştir.

Türkiye’de üretimi yasak olan maddelerin ithalatına yönelik çok sıkı kota önlemleri uygulamaktadır. 2009 yılında başlayan kota uygulamasının arkasından Ozon Tabakasını İncelten Maddeler ithalatına izin verilen miktar 15 bin ton iken şu anda 2 bin 300 ton düşürülmüş durumdadır. 2015 yılında ise sadece servis amaçlı ithalat hariç tamamen sonlandırılması hedeflenmektedir.

Bu çalışmaların sonucu olarak Türkiye, ozon tabakasının incelmesiyle mücadelede çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı. Türkiye Montreal Protokolü’nün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda 2012 ve 2014 yılında Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyasına layık görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir