Vücuttaki Yararlı Bakteriler Çok Şekerli ve Yağlı Gıdalarla Yok Oluyor

Vücuttaki Yararlı Bakteriler Çok Şekerli ve Yağlı Gıdalarla Yok Oluyor

Çok yağlı ve şekerli gıdalar tüketildiğinde bağırsak bakterilerinde değişiklik olduğu tespit edildi.

Amerika’nın Oregon State Üniversitesi’nde yapılan araştırmada laboratuvar farelerinin sindirim sistemlerindeki bakterilere karşı etkileri ile zihinsel ve fiziksel işlevlerinde bir değişiklik olup olmadığı incelendi.

Araştırma görevlisi Prof. Kathy Magnusson; “Sindirim sistemi bakterilerimizin beyinle iletişim kurduğu çok açık. Bakteriler bazı bileşikler salgılıyor. Bu bileşikler sinir hücreleri ya da sinir hücreleriyle başka hücreler arasında iletişimi sağlayan kimyasal maddeler yani nörotransmitterler gibi davranarak duyu sinirlerini ve bağışıklık sistemini uyarıyor ve pek çok biyolojik işlev de bu durumdan etkileniyor. Çok fazla yağlı ve şekerli besin tüketmenin sağlıklı olmadığını zaten herkes biliyor, bu çalışmayla yağ ve şekerin vücuttaki sağlıklı bakterileri nasıl etkilediği inceleniyor. Beyni sadece besinler etkilemiyor, besinler ve bakterilerde meydana gelen değişiklikler arasındaki etkileşim de etkiliyor” dedi.

Elde edilen sonuçlar şeker ve yağın bilişsel işlevler ve davranış üzerine etkileriyle ilgili yapılan diğer çalışmaların bulgularıyla uyumlu görünüyor. Bu problemlerin bazıları sindirim sistemindeki 100 trilyondan fazla mikroorganizmanın yani mikrobiyomun değişimi ile bağlantılı olabilir.

Araştırmada 4 haftalık yağlı ve şekerli beslenmeden sonra yapılan testlerde farelerin zihinsel ve fiziksel işlevlerinde düşüş görüldü. Göze çarpan en belirgin değişikliklerden biri ise bilişsel esneklikle ilgiliydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir