Güneş Gözlüğü Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli

Güneş Gözlüğü Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli

İlkbahar ve yaz döneminde gösterilen ilgi nedeniyle kalitesiz güneş gözlükleri, ucuz çin malı ürünler satışa sunuluyor. Her yıl 15 milyon dolardan fazla tutarlarda gözlük ithalatı yapılıyor. Ucuz Çin malları, gözlük üretimine ciddi bir şekilde zarar veriyor, uzakdoğu ülkeleri üzerinden Türkiye’ye giriyor.

Gözlük cam teknolojisi İtalya ve Fransa’dan gelirken, Çin Türkiye’de yüzden fazla üreticiyi yok etti.

Orijinal gözlükler, çok sayıda testten geçirilerek sertifika ve garanti belgeleriyle satışa çıkarılıyor. Faturasında model ve renk kodu yazmayan, sadece güneş gözlüğü yazan, güneş gözlükleri orijinal değildir.

Gözlerde oluşabilecek hasarların önlenmesi bakımından Türkiye koşullarında yüksek ultraviyole ışınlarını önleyen sertifikalı, garanti belgeli güneş gözlüklerinin kullanılması gerekiyor.

Kar, su, kum ve beton güneş ışınlarını yansıtır. Dışarı çıkıldığında hava kapalı bile olsa yaz veya kış demeden güneş gözlüğü kullanılmalı.

Seçeceğiniz güneş gözlüğünün yüzünüz ile orantılı olmasına dikkat etmelisiniz. Kare ya da kareye yakın yüz hatlarına sahipseniz, kavisli çerçeveler, Yuvarlak yüz hatlarına sahipseniz, düz ya da açılı çerçeveleri, Üçgen bir yüze sahipseniz, çerçevelerinizin çizgilerinin düşey olması estetik açıdan olumlu sonuç doğuracaktır. Uzun bir yüz hattına sahipseniz, gözlüğünüzün çerçevesi yüzünüzü kaplamalı bu sayede gözlük yüzünüzü ikiye ayıracak ve normalden daha uzun görünmesini engelleyecektir. Görme problemi olanlar ise numaralı güneş gözlüklerini tercih etmelidir. Polarize camlı gözlükler gözlerin yorulmasını engeller. Camın polarize olduğu gözlüklerde yansımalar gözünüze en az şekilde iletilir bu da gözlere çevredeki ışıkların zarar vermesini engeller.

Seçtiğiniz gözlük kalın camlı olmasına rağmen, gözünüze taktığınızda üstünde bir boşluk oluşuyorsa ya da alt kısımda kalın bir parmak girecek kadar boşluk oluyorsa gözlük camı ne kadar büyük olursa olsun bu gözlük yüz anatominize uygun değildir. Kimi insanların yanakları, elmacık kemikleri daha incedir, daha çöküktür bu nedenle gözlük boşlukta kalır.

Organik gözlük camı demek plastikten üretilen cam demektir ve günümüzde her tür gözlükte kullanılmaktadır. Spor ve çocuk gözlüklerinde en iyisidir. Kırılmalara karşı da oldukça dirençlidir, çizilmelere karşı direnci daha azdır ve ek bakım gerektirir.

Mineral camdan yapılan gözlük camları plastikten yapılanlara göre daha incedir; ancak daha ağırdır. Doğal cam çok az sayıda renkle boyanabilir.

Polikarbonat camlar genellikle koruyucu gözlük olarak kullanılırlar, darbelere karşı dayanıklı ve serttir.

Polarizeli camlar sayesinde, parlama ve yansıma ortadan kalkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir