Golan Tepeleri Sorunu Hakkında Bilgi Topraklar Kimin Elinde

Golan Tepeleri Sorunu Hakkında Bilgi Topraklar Kimin Elinde

Golan Tepeleri Sorunu Hakkında Bilgi Topraklar Kimin Elinde

Suriye topraklarına ait olan (bin 862 kilometrekarelik topraklar) 6 Temmuz 1967 tarihinde İsrail tarafından işgal edilen, Suriye’nin güneybatı, İsrail’in kuzeydoğu ucundaki tepelik bölgedir. Bölgenin en verimli topraklarına sahiptir ve bu topraklarda dört mevsim meyve yetişir. Zengin su kaynakları ile tanınır. İsrail toplam su ihtiyacının üçte birini Şeria Nehri ve Golan Tepeleri’ndeki su kaynaklarından sağlıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 242 ve 338 nolu kararlarında işgal altındaki Suriye toprakları olarak kabul edilmektedir. İsrail’in ise bu karara rağmen, tepelerin kendi topraklarına kattığını belirten yasası vardır.

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Golan Tepeleri’nin Suriye’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtiyor.

İsrail ise Golan Tepeleri’ni İsrail’in vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor.

Golan tepelerinden çıkarılan Golan Türkmenleri’nin bir kısmı Golan’da (Birleşmiş Milletler kontrolündeki Kuneytra) kalmak üzere yoğun olarak Şam’da yaşamaktadır. Sayıları kırk bin civarında olan Golan Türkmenlerinin ağız özellikleri Anadolu ağızlarından Gaziantep ağzı, Irak Türkmen Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesinin bazı ses ve şekil özellikleri ve söz varlığı ile örtüşmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir