CRP nedir kanda crp neden yükselir crp değerinin yüksekliği yüksek olması nedir

crp nedir kanda crp neden yükselir crp değerinin yüksekliği yüksek olması nedir

C-reaktif protein(CRP), iltihabi reaksiyonlar sırasında kanda miktarı artan ve karaciğer ile yağ hücreleri tarafından üretilen proteinlerden biridir.

Pek çok durum nedeniyle yükseldiğinden tanı koyma amaçlı kullanılmaz. Tanısı konulmuş çeşitli hastalık seyrini takipte kullanılır.

Yüksek CRP seviyeleri vücutta akut iltihabi bir reaksiyon veya bir enfeksiyon olduğuna işaret ettiğini söylemek mümkündür.

Enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, şişmanlık, hareketsiz hayat, psikolojik veya fiziksel aşırı stres, alkol-sigara kullanımı, pasif sigara içiciliği, bol miktarda işlenmiş endüstriyel gıda tüketiminin olması CRP yüksekliğine neden olur.

Özellikle bakteriyel enfeksiyonlarda yükselir. Kısa zaman içinde geçirilen bir enfeksiyona bağlı olarak da yüksek çıkabilir fakat tek başına yüksekliği çok büyük bir anlam ifade etmez.

CRP yüksekliğini azaltmak için yaşam ve beslenme tarzı değiştirilmelidir. Bol miktarda sebze ağırlıklı orta karar meyve ve omega-3 içeren beslenme düzenine geçilmeli,

Zeytinyağı, somon, sardalya, ton, alabalık, ringa veya hamsi balığı gibi omega-3 içeren balıklar tüketilmeli. Balık tüketemeyenler doktor tavsiyesine göre balık yağı takviyeleri alabilir.

Baklagillerin birçok çeşidi arasında pinto fasulye, mercimek, barbunya fasulyesi, kuru fasulye, borlotti fasulye, maş fasulyesi, soya fasulyesi, cannelloni fasulye, nohut, adzuki fasulye, bakla ve siyah fasulye CRP’yi düşürmeye yardımcı olur.

Magnezyum yönünden zengin gıdalar tüketilmeli.

CRP’yi yükselten gıdalardan uzak durulmalı. Rafine edilmiş tahıl, kırmızı et, işlenmiş et, tereyağı, yağlı süt, basit şekerler, şekerleme ve tatlı, pizza, patates, yumurta, hidrojenlenmiş katı yağ ve meşrubat gibi gıda ve içecekler, işlenmiş ve katkı maddesi içeren gıdalar CRP değerini yükseltebilir.

Kızartma, ızgara, mangalda pişirme gibi yöntemlerle gıdalar hazırlanmamalı, hazır gıdalarda bulunan trans yağ hiçbir şekilde tüketilmemeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir