Güney Afrika Cumhuriyeti Hakkında Bilgi

Güney Afrika Cumhuriyeti Hakkında Bilgi

Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının en güney ucunda bulunan bir ülkedir. 31 Mayıs 1910 yılında İngiltere sömürüsünden kurtuldu, 1961 yılında Cumhuriyet oldu. Güneybatısında Atlas okyanusu Güneydoğusunda Hint okyanusu bulunurken, Kuzeyinde Namibia Botswana ve Zimbabwe, Kuzeybatısında Mozambik ve Swaziland yer alıyor. Doğusunda bulunan Lesotho ise tamamen ülke sınırları içinde kalmıştır. Kuzeybatıda Kalahari Çölünün güney ucu ile batı bölgelerinde Namib Çölünün bir kısmı içinde yer alır. Akarsular bakımından oldukça zengindir.

Doğal Kaynakları: Altın, krom, antimon, kömür, demir cevheri, manganez, nikel, fosfat, kalay, uranyum, taş elmas, platin, bakır, vanadyum, tuz, yer gazı.

Ülkenin yasama başkenti Cape Town, yürütme başkenti Pretoria ve yargı başkenti Bloemfontein şehirleridir. Sömürüye uğrayan ülkenin yüzde 80’i Hristiyan, yüzde 2’si Müslümandır.

Tropik ve subtropik (ılıman) bir iklim ülkeye hakimdir. Afrika’nın diğer bölgelerine göre iklim daha yumuşaktır. Bu sebepten ötürü Avrupalılar buraya yerleşmiş ve bu bölgeye uzun süre hakim olmuştur. Güney Afrika’da hiçbir yer denizden 800 km uzak değildir. Bu bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Kış mevsimi sadece 150 gün kadar sürer. Yaz mevsimi altı ay gibi uzun bir süre devam eder. Yağışlar genellikle yaz mevsiminde görülür. Güney Afrika’da bitki örtüsü; ormanlar, savanlar, otlaklar, yarı çöller, çöller ve makiler olmak üzere beş bölümde toplanır.

Ülke, aralarında gıda ürünleri, tekstil, ayakkabı, giysi, metal ve kimyasal ürünler, kağıt ve kağıt ürünleri, makineler, ulaştırma ve elektrik ekipmanlarının olduğu çeşitli tüketim malları üretmektedir.

Otomobil montajı, metal işleme, makine, tekstil, demir ve çelik, kimyasallar, gübre, gıda maddeleri; platin, altın, krom madenciliğinde dünyanın en büyük üreticisidir.

Türkiye’nin Güney Afrika’dan ithal etmiş olduğu ürünlerin başında taşkömürü ve altın gelmektedir.

Türkiye’nin yurtdışındaki önemli ticari unsurlarından olan inşaat ve turizm sektörlerinin Güney Afrika’dadaha fazla görev alması ile hem Türkiye ve Güney Afrika arasındaki ticari ilişkiler gelişecektir hem de iki ülke insanı birbirini daha fazla tanıma imkânı bulabilecektir. Ayrıca, iki ülke arasındaki vizeleri karşılıklı olarak kalkması iki ülke halkının ve müteşebbisinin birbirlerini tanımaları açısından ehemmiyet arz etmektedir.

Güney Afrika’nın Meşhur Atasözleri:
Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların hikayelerini dinlemek zorundayız.
Bilge her şeyi bilmez, sadece ahmaklar her şeyi bilir.
Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Sular yükseldikçe balıklar karıncaları yer, sular çekildikçe de karıncalar balıkları yer.
Yüzümüzün ve gözlerimizin rengi ne olursa olsun, gözyaşlarımızın rengi aynıdır.
Afrika’da bir ceylan uyanır, en hızlı koşan aslandan daha hızlı koşması gerektiğini bilir. Afrika da bir aslan uyanır, en hızlı koşan ceylandan daha hızlı koşması gerektiğini bilir. İster ceylan ol, ister aslan ol, fark etmez. Yeter ki; gün doğduğunda koşuyor ol.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir