Türk Futbolunun Efsane İsimlerinden Metin Oktay Anılıyor

Türk Futbolunun Efsane İsimlerinden Metin Oktay Anılıyor

Metin Oktay 2 Şubat 1936 tarihinde İzmir’in Karşıyaka ilçesinde doğan ve 13 Eylül 1991’de Boğaziçi Köprüsü’nde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Türk futbolunun ve Galatasaray’ın efsanesi vefatının 26. yıl dönümünde Kozlu Mezarlığı’ndaki kabri başında saat 10.00’da anılacak.

Törende, Galatasaray yönetim kurulu üyeleri hazır bulunacak. Galatasaray kulübü Metin Oktay’ı anmak isteyen tüm taraftarları anma programına davet etti.

Metin Oktay her yıl mezarı başında, Galatasaray kulübünden de gelen temsilcilerin katıldığı bir törenle anılmaktadır. Yine kulüp tarafından hazırlanan ve Galatasaray Store’da satışa sunulan Metin Oktay temalı çeşitli tişört, forma, atkı gibi ürünler yer almaktadır.

İlk kez 1955 yılında giydiği Türkiye Milli Futbol Takımı forması altında 36 maça çıktı ve 19 gol atmayı başardı. Oktay; Tuncay Şanlı (22) ve Lefter Küçükandonyadis (21)’in ardından, Cemil Turan, Nihat Kahveci ve Burak Yılmaz ile birlikte milli takım tarihindeki en golcü dördüncü oyuncu konumunda.

Metin Oktay’ın ismi ölümünden birkaç ay sonra, kulübün Florya’daki tesislerine verildi. Sarıyer’in Tarabya semtinde bulunan ve Ekim 1990’da hizmet vermeye başlayan Tarabya Spor Kompleksi, oyuncunun ölümünden sonra Tarabya Metin Oktay Spor Kompleksi ismini aldı. Yine İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde yer alan Küçükçekmece Stadyumu’nun ismi, ilçe belediyesi tarafından Küçükçekmece Metin Oktay Stadyumu olarak değiştirildi. Vefatının 1. yıldönümüde, dönemin Kadıköy Belediye Başkanı Cengiz Özyalçın tarafından Kadıköy’deki Kalamış Parkı’na dikilen Metin Oktay heykelinin açılışı yapıldı.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan ve 2002-2003 döneminde açılan okula Metin Oktay Orta Okulu adı verildi. Öte yandan İzmir’in Karabağlar ilçesinde ve Ankara’nın Çankaya ilçesinde Metin Oktay adını taşıyan birer mahalle bulunmaktadır. Galatasaray Müzesi’nde ise Oktay’ın balmumundan yapılan bir heykeli sergilenmektedir.

Kocaeli Gebze ilçesinde bin kişilik kapasiteli amatör müsabakaların oynandığı 2006 yılında hizmete açılan stadın adı Gebze Metin Oktay Stadıdır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 12. yolcu gemisine Metin Oktay adı verildi.

1966 yılında çıkan bir plağın A yüzünde sözlerini Halit Kıvanç’ın yazdığı, bestesini ve yorumunu ise Şevket Uğurluer’in yaptığı “Metin Geliyor, Metin” adlı şarkı; B yüzünde ise “Kral’ın Golleri” adı altında Halit Kıvanç’ın yaptığı maç anlatımları yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir