Son Baharda Uyku Düzeninin Bozulması Uyku Sorunu

Sonbahara girerken güneş ışığı azalıyor ve erken kararan hava uyku düzenini olumsuz etkiliyor. Sonbaharla birlikte ruhsal ve bedensel değişiklikler başlıyor. Bunlardan biri de uyku düzeni.

Sonbaharda insanlar depresif bir ruh haline girebilir ve depresif ruh hali genellikle uykuya dalmada güçlük, gece sık uyku bölünmesi, çok erken uyanıp bir daha uyuyamama gibi şikayetlerle ortaya çıkabilir.

Sonbaharda başlayan ve bahar aylarına kadar olan sürede uyku apnesi hastalığının şiddetinin arttığı ve böylece sağlık üzerine olan olumsuz etkilerinin daha fazla olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Yeterli, kaliteli ve düzenli uyku alınmazsa neler olur?
Zihinsel fonksiyonlarda bozukluk, hastalıklara karşı direncin düşmesi, ağrı ve acılara dayanma gücünde azalma, ruhsal problemler, kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlanması.

Sonbaharda astım ve alerjik nezle gibi hastalıklarda artış olmaktadır. Bu hastalıklar uyku sırasında solunumu bozarak kesintisiz ve verimli uykuya engel olurlar. Dolayısıyla alerjik hastalıkların uygun şekilde tedavisi uykumuzu da olumlu etkileyecektir.

Sonbaharda depresif ruh halinden kaçınmak için olabildiğince aktif ve düzenli bir yaşam sürmeliyiz. Her gün yeterli ve kaliteli uyku ihtiyacımızı karşılamalı ve eğer buna engel olacak yukarıda söz edilen durumlar mevcutsa en kısa zamanda teşhis ve tedavisi yoluna gitmeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir