İnternet Üzerinden Satış Yapan Sitelere Kayıt Olma Zorunluluğu Getirildi

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve bildirim yükümlülükleri hakkında tebliğ uyarınca, kendi oluşturdukları elektronik ticaret ortamında işlem yapan hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar ile yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS)’e kayıt yaptıracaklar.

Aralık ayı itibarıyla faaliyette olan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar bildirim yükümlülüklerini 1 Aralık 2017’den itibaren 30 gün içinde yapacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre:
ETBİS’e kayıt edilen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar kendilerine ilişkin olarak aşağıda belirtilen hususlarda bildirimde bulunacak:
Tebligata elverişli KEP adresi
E-ticaretin türü
E-ticaret dışındaki ticari faaliyetleri
E-ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü
E-ticaret ortamında sunulan ödeme yöntemleri
E-ticaret ortamında ikinci el malların satışa sunulup sunulmadığı ve satışa sunulan ikinci el malların türü.

Bu bildirim, ETBİS’e kayıt tarihinden itibaren 30 gün içinde, e-ticaret ortamında sınır ötesi e-ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmine ilişkin bildirim ise her yıl Mart ayı sonuna kadar yapılacak.

Ödeme ve e-para kuruluşları, bankalar, Bankalararası Kart Merkezi AŞ, kargo ve lojistik işletmecileri, e-ticaret altyapı sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcılar internet üzerinden yapılan sözleşme ve verilen siparişlere ilişkin Bakanlıkça detayları belirlenen ve anonim hale getirilmiş istatistiki bilgileri aylık dönemler halinde bildirecek.

Bu kuruluşların bildirim yükümlülüğü 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlayacak. Aralık ayı itibarıyla faaliyette olan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar bildirim yükümlülüklerini 1 Aralık’tan itibaren 30 gün içinde yerine getirecekler.

Bakanlık yetkilileri, bildirimde bulunan işletmelerin internet adresleri ile bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgiler www.eticaret.gov.tr adresinden yayınlanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir