Mitomani Yalan Söyleme Hastalığı Belirtileri Tedavisi

Mitomani Yalan Söyleme Hastalığı Belirtileri Tedavisi

Mitomani Yalan Söyleme Hastalığı Belirtileri Tedavisi

Mitomani, yalan söyleme hastalığı kişiliğin oluştuğu dönemlerde başlayan ve tedavi edilmezse ömür boyu süren bir dürtü kontrol bozukluklarından biridir. Mitomani hastalarına ise mitoman denir. Bu kişiler, kendilerini yalan söylemekten alıkoyamazlar. Yalana karşı içinde büyük bir istek duyduğu için kendini engelleyemez.

Mitomaninin ortaya çıkması için fiziksel ya da ruhsal bir hastalık olması gerekmez. Yapılan araştırmalar bu kişilerin yetiştikleri aile ortamında, aile bireylerinde psikolojik sorunlar bulunduğu, tıbbi araştırmalarda ise kafa travması, epilepsi ve beyin elektrosu bozuklukları gözlenebilmektedir.

Dürtü kontrol bozukluklarının bir alt grubu olan mitomanide de takıntının özelliklerini görmek mümkündür. Bu yüzden tedavi de takıntıların tedavisine yönelik olup mitomani tedavisinde takıntı giderici ilaclar kullanılmakta, kişi bununla dürtülerine hakim olabilmektedir. Bu tedavinin psikoterapi ile desteklenmesi gerekmektedir.

Yalan alışkanlığının sebep ve sonuçlarının değerlendirilmesi, yalan söyleme davranışının engellenmesi, dürtülerinin kontrol edilmesi, yalana giden durumların saptanıp bu durumların yalansız geçiştirilmesi, yalana neden olan ruhsal ihtiyaçların belirlenip bunların yalan dışında yönlendirilmesi, sosyal ilişkilerin tekrar sağlanması, yalansız bir hayatın organize edilmesi psikoterapinin amaçları arasındadır.

Bilişsel terapiler, bu davranışlara neden olan durumların saptanıp tedavisinin sürdürülmesinde yararlı olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir