Azerbaycan’daki Nevruz Kutlamalarını TRT Dünyaya Aktaracak

Azerbaycan'daki Nevruz Kutlamalarını TRT Dünyaya Aktaracak

Bütün Türk devletlerinde kutlanan Nevruz baharın gelişini sembolize ediyor. Azerbaycan’da Nevruz 20-21 mart tarihlerinde kutlanıyor. 20 mart ilkbahar gece ve gündüz eşitliğine denk geliyor.

Nevruz Bahar Bayramı, Türkün yeniden tarih sahnesine çıkışını, yeni bir yılın başlamasını ifade eden bir gündür. Bir diğer adı Ergenekon Bayramıdır.

TRT Bakü Temsilciliği Azerbaycan’da kutlanan Nevruz Bayramı için özel program hazırlıyor. TRT Haber ve TRT Avaz televizyon kanallarında yayınlanacak programda Nevruz’da Azerbaycan’da düzenlenecek törenler haber amaçlı yayınlanacak.

Uygur Halk Ağız Edebiyatının Esasları adlı eserde bu bayramın çok eskiye dayandığı, Kazak, Kırgız, Özbek ve Tatar Türkleri tarafından kutlanıldığı ve Çin halkı üzerinde büyük etkiler oluşturduğu bilinmekte.

Hun, Göktürk, Uygur, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde geleneksel bir bayram olmuş ve merasimler, eğlencelerle sürmüştür. Büyük Selçuklu Devleti’nin tarihi sınırları içinde bulunan günümüzdeki her yerde Nevruz bayramı yöresel bazı farklılıklar dışında, aynı anlam çerçevesinde kutlanmaktadır.

Türk Cumhuriyetleri’nde resmi bayram olarak kutlanan Nevruz Bahar Bayramı, 1995 yılından itibaren Türkiye’de Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.

Doğu Türkistan’dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart’ta kutlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir