Ikarus ve Man Otobüsleri Kaldırıldı

Ikarus ve Man Otobüsleri Kaldırıldı
Otobüs filosunu tamamen yenileyen İETT, İstanbul’da toplu taşımanın yükünü yıllardır çeken IKARUS ve MAN marka otobüsleri geçen yılın sonunda tamamen servis dışına çıkardı.

2012 yılı itibariyle filosunda bulunan eski model araçları servis dışına ayırmaya başlayan İETT, ilk aşamada 1004 adet IKARUS ve 326 adet MAN marka otobüsü hizmet dışı bıraktı. 2013 yılı başlangıcından itibaren devam eden filo yenileme çalışmalarına paralel olarak, İstanbul yollarında seferlerine devam eden IKARUS ve MAN otobüslerin tamamı geçen yılın sonunda yollardan çekilmiş oldu.

IKARUS marka otobüslerin İETT’ye ilk girişi 1957 yılında alınan bir araç ile başlamıştı. 1979-80 yıllarında Macaristan’da üretilen Ikarus marka araçların alım ihalesine çıkılarak 305 adet Ikarus-Z260 (Solo) ve 190 İkarus Z280 (Körüklü) İETT filosuna katılmıştı. 1991-1994 yılları arasında yapılan ihalelerde ise 1404 adet Ikarus daha İETT filosuna katılmıştı.

Türkiye’nin döviz sıkıntısı yaşaması ve kredibilitesinin yetersiz olması sebebiyle hiçbir otobüs firması İETT’nin alım ihalesine teklif vermemişti. Macaristan ise peşin alım şartıyla ihaleye gireceğini bildirmişti. Merkez Bankası ile Macaristan Milli Bankası arasında yapılan pazarlıklar sonucunda otobüslerin alımı gerçekleştirildi. Yapılan kefalet anlaşması ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İkarus marka otobüsleri alırken, Macaristan da karşılığında Türkiye’den pamuk, tütün, yaş meyve ve sebze almıştı. Yani teslim edilen otobüsler karşılığında Macaristan, Türkiye’den çeşitli ürünler almıştı. 1992 ve 1994 yılları arasında yapılan alımlarda ise bu anlaşma iptal edilmiş ve banka kredisiyle 1404 adet İkarus otobüs İETT’ye teslim edilmişti.

IKARUS ve MAN marka otobüslerden bazıları, Anadolu’da ihtiyacı olan belediyelere verilirken, 40 adet Ikarus marka solo otobüs te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü ortak projeler kapsamında Liberya, Çad Cumhuriyeti ve Monrovia Belediyesi’ne bağışlanacak. Bazıları ise kurulması planlanan İETT Müzesi’nde yeralacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir