Lev Tolstoy Kısaca Hayatı Müslümanlık Görüşü

Lev Tolstoy Kısaca Hayatı Müslümanlık Görüşü

Lev Tolstoy Kimdir?
Tam adı Lev Nikolayevich Tolstoy’dur. 9 Eylül 1828 yılında Rusya’da dünyaya gelen yazar, zengin 5 çocuklu ailenin dördüncü çocuğu idi. Rusya ve Fransızca bilen yazar, 1852 yılından ölümüne kadar roman, kısa hikaye, oyun ve deneme alanında eserleri vardır. En önemli eseleri arasında “War and Peace”, “Anna Karenina”, “A Confession”, “The Kingdom of God Is Within You” ve “Resurrection” gösterilmektedir.

Anne ve babasını çok genç yaşta kabeden Tolstoy, 1844 yılında Kazan Üniversitesi hukuk ve doğu dilleri bölümü okumaya başladı. Öğretmenleri onu öğrenmekten aciz ve isteksiz olarak tanımladı. Üniversiteden ayrılan Tolstoy doğduğu yere Yasnaya Polyana’ya geri döndü.

Hayatının dönüm noktası 1851 yılında yaşanmıştır. Kafkasya’da orduya katılan Tolstoy, yazılarına da burada başlamıştır.

23 Eylül 1862 yılında Sophia Andreevna Behrs ile evlenen Tolstoy’un tam 13 çocuğu olmuştur. 1 çocuğu 5 yaşında, 1 çocuğu 7 yaşında, 3 çocuğu da bebeklik döneminde hayatını kaybetmiştir.

Lev Tolstoy, 20 Kasım 1910 yılında, 82 yaşında hayatını kaybetmiştir. Bugün 9 Eylül tarihi ve Lev Tolstoy’un 186. doğum günü.

Lev Tolstoy Müslümanlık Görüşü
Tolstoy, yayılması engellenmeye, gizlenmeye çalışılan Hz.Muhemmed’in hadislerini içeren eser yazmıştır. Bu eserde Tolstoy, Müslümanlık, kıyas kabul etmez derecede Hıristiyanlıktan üstün olduğunu belirtmektedir. Tolstoy eserinde; “Muhammed her zaman Evangelizmin (Hristiyanların) üstüne çıkıyor. O, insanı Allah saymıyor ve kendini de Allah ile bir tutmuyor. Müslümanların Allah’tan başka ilahı yoktur ve Muhammed O’nun peygamberidir. Burada hiçbir muamma ve sır yoktur.” diye belirtmiştir.

Dr. Arif Arslan’ın kaleme aldığı “Müslüman Tolstoy” adlı eserde ise şu satırlara yer verilmiştir:
… En yakın arkadaşı ve yayıncısı Vladimir Chertkov tarafından yazılan “Tolstoy’un Son Günleri” isimli kitabın yeni yayımlanan İngilizce baskısının giriş bölümündeki değerlendirmesi: Lev TOLSTOY; “Lütfen beni bir Müslüman olarak kabul edin!”

Ülkemizde “Müslüman Tolstoy”, Dr. Arif Arslan ve “Hz. Muhammed / Tolstoy”, Prof. Dr. Telman Hurşidoğlu Aliyev eserleri bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir