Ertem Eğilmez’in Doğum Günü Ne Zaman

Ertem Eğilmez’in Doğum Günü Ne Zaman

Hababam Sınıfı yapımcısı Ertem Eğilmez 18 Şubat 1929, Trabzon doğumludur.

İll ve orta öğretimini Konya’da tamamlayan Eğilmez, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyet sonrası kendine bir bakkal açan Eğilmez daha sonra Refik Erduran ile birlikte yayın evi açtı. 60’lı yıllarda sinemacılığa, yapımcılığa ve yönetmenliğe adımlarını attı. 70’li yıllarda ise hem duygusal hem de güldüren filmlere yöneldi.

1975 yılında ise Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı romanını beyaz perdeye aktaran Eğilmez, büyük bir başarı yakaladı. Usta oyuncuların doğacağı bu yapımın başarısının ardından Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde ve Hababam Sınıfı Güle Güle adlı dört adet filme daha imza atmıştır.

Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi güldürü oyuncularının sinemada başarı kazanmalarında payı oldu.

1980-81 sezonunda Kanlı Nigar adlı müzikli oyunu sahneye koyan Eğilmez, bir süre uzak kaldığı sinemaya 1984’te Namuslu filmiyle geri döndü. 1980 yılında yaptığı Banker Bilo ve 1984 yılında yaptığı Namuslu filmleriyle, Türkiye’nin temel sorunlarını kendi mizahi bakış açısıyla ele aldı. Geniş ilgi gören Namuslu’yu, ticari açıdan başarısız olan Aşık Oldum (1986) ile gişede büyük bir başarı elde eden Arabesk (1988) izledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir