Sınavsız Geçiş Hakkı Olan Üniversiteler

Sınavsız Geçiş Hakkı Olan Üniversiteler
Üniversite sınavını kazanamayan ya da bu tür sınavlarla uğraşmak istemeyen lise mezunu herkes üniversiteye sınavsız geçiş imkanı sağlayan ve Türkçe eğitim veren yabancı üniversitelere kaydolabiliyor. Bu üniversitelerden bazılarında gitme mecburiyeti yok bazıları ise eğitimleri internet üzerinden uzaktan eğitim yöntemiyle veriyor.

American Metropolitan Unversty
Makedonya merkezli İstanbul’da şubesi olan, uzaktan eğitim veren, sınavsız öğrenci kabul eden özel bir üniversitedir. Türkiye’de Amerikan Metropolitan Üniversitesi Türkiye şubesi olarak İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programları bulunmaktadır.
Web adresi: www.amuniturkey.edu.mk

Yenipazar Üniversitesi
Yenipazar Üniversitesi’nde eğitim almak için sınav zorunluluğu yoktur. Eğitim Sırbistan devleti tarafından desteklenir. Uzaktan ve örgün eğitim sunar.
Web adresi: yenipazar.edu.tr

İliria Balkan Üniversitesi
Kosova’da bulunan Türkçe eğitim veren sınavsız öğrenci kabul eden gitme mecburiyeti olmayan tüm lise mezunları sınavsız tercih edebilir. Üniversite Bologna kriterleri çerçevesinde Avrupa standartlarında eğitim vermesi nedeni ile bütün Avrupa birliği ülkelerinde bu üniversiteden alınan diplomanın geçerliliği vardır.
Web adresi: www.iliria-balkan.edu.tr

Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulmuş, eğitim dilinin Türkçe ve İngilizce olduğu İlk Online Türk Üniversitesi’dir. 3 Fakülte bünyesinde 9 Lisans ve 2 Yüksek Lisans toplam 11 programa sahiptir.
Web adresi: netkent.edu.tr

St Clements Üniversitesi
St. Clements Uluslararası Üniversitedir. 1995 yılında kuruldu. Bir çok hükümet, Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Bakanlığı tarafından onaylı ve hükümetlerin arkasında olduğu üniversite. İngiltere Hükümeti Yüksek Öğretim Konseyi tarafından onaylanmıştır.
Web adresi: stclements.edu.tr

Brussels Capital Üniversitesi
Uzaktan yani online eğitim veren bir yükseköğretim kurumudur. Belçika başta olmak üzere Avrupanın genelindeki farklı üniversitelerin alanında yetkin akademisyenleri tarafından desteklenmektedir. Avrupa Birliği standartlarında eğitmeyi amaçlayan kurumsal bir eğitim kurumudur.
Web adresi: bcuni.eu/tr/

University of NorthWest Türkiye
Amerika merkezli 19 ülkede farklı ülkede kampüsler / enformasyon ofisleri, uluslararası kabul görmüş ISO Belgeli Üniversitedir.
Web adresi: www.northwest.com.tr

YÖK’ün denklik vermediği yabancı üniversitelerde okuyanlar; tecil, kamu kurum ve kuruluşlarında işe girme, terfi etme, odalara (TMMOB, EMO, MMO vb) ve derneklere üye olma gibi konulardan faydalanamaz. Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış diplomalarının eşdeğerlilik işlemine denklik, ilgili üniversitenin öncelikle faaliyet gösterdiği ülke yetkili makamlarınca diploma vermeye yetkili bir kurum olarak tanınması, akreditasyon ya da kalite güvencesi kuruluşları tarafından akredite edilmiş olması ise tanınma olarak ifade edilir.


Sorular ve Cevaplar

  1. northwest üniversitesi st clements le aynı değerdemidir. şuan ki durumu nedir?

    Cevap: Aynı değil. St Clements YÖK tarafından tanınmıştır. Northwest Üniversitesi ise YÖK tarafından tanınmamaktadır.

  2. Uluslararası Balkan Üniversitesi hakında görüşleriniz nelerdir? Yök Denkliği var mıdır?

    Cevap:
    YÖK tarafından tanınırlığa ve denkliğe sahip, ÖSYM Kılavuzunda yer alan Makedonya’daki tek üniversitedir.

  3. Clements üniversitesinin yök tanınırlığı var mı?

    Cevap:
    Türkiye de YÖK tarafından tanınan ilk yabancı Açıköğretim üniversitesidir.

  4. Yenipazar Üniversitesi’nin Türkiye’de denklik tanınırlığı vardir. Bu universitede psikoloji bolumu okuyorum ancak osym sinavina girmeden kayit oldum. Psikoloji lisanstan mezun olduktan sonra yök’ten denklik alalbilir miyim? Yoksa sinavsiz girdigim icin denklik almam mumkun degil mi?

    Cevap: YÖK’ün yaptığı son düzenlemeye göre ilk 400 içersinde yer almadığı için denklik verilmeyeceği açıklandı ancak YÖK, yurtdışından alınan diplomaların denklik ve tanıma işlemleriyle ilgili olarak E-Devlet veya YÖK’ün web sitesindeki Denklik Sekmesi üzerinden online başvuru alıyor ve karar verebiliyor yani nihai kararı YÖK verecek.

  5. netkenti yök tanımıyorsa öğrenci denklik alamaz mı yani?

    Cevap: Hayır

  6. Brussel capital üniversitesi ile görüştüğümde psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra özel ve ya kamu alanlarının dışında çalışamayacağımı fakat kendi ofisini açabileceğim söylendi. Doğrumudur? Psikolog ünvanımız geçerli midir?

    Cevap:Bu konu çok tartışmalı ve yargı süreci işletilen bir konu. Türk Psikologlar Derneği ile iletişime geçerseniz en doğru yanıtı alabilirsiniz.

  7. Netkent üniversitesi YÖK tanıyor mu

    Cevap:
    2020 yılında YÖK bu üniversiteyi tanımadığını açıkladı.

  8. Yeni pazar üniversitesine ulaşmak için email attım ve whatsapp üzerinden yazdığım halde kimse geri dönmedi 1 ay aralıklarla email’den ve whatsapp tan yazdım ve mesajım görüldüğü halde cevap alamıyorum. Okul kapandımı?

    Cevap:
    Okulun kapanıp kapanmadığıyla iligli bir bilgiye sahip değiliz ancak özel üniversitelerin pek çoğunda böyle bir iletişim sorunu bulunmaktadır ve genellikle telefonla iletişim sağlanabilmektedir.

Soru Sorun