Beneluks Ekonomik Birliği Hakkında Kısa Bilgi

Belçika, Hollanda ve Luksemburg’un Avrupa Ekonomik Topluluğu’ndan önce oluşturdukları gümrük birliği. 1948’de Hollanda’nın Belgo-Luxembourg gümrük birliğine katılmasıyla oluşmuştur.

Bu 3 ülke, aralarındaki ticarette gümrük tarifelerini kaldırdılar, kotaları indirdiler ve dışarıya karşı ortak bir gümrük tarifesi uygulamaya koyuldular.

Benelux bu durumuyla Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun kuruluşuna öncülük etmiştir. Benelux ülkeleri uzun yıllar sabit kurlardan birbirine bağlı ulusal paralarının birbirine karşı dalgalanmasını da sınırlar içinde tutmuşlardır.

1958’de Roma Antlaşması’nın imzalanmasının ardından Benelux, Avrupa Ekonomik Topluluğu içinde yer almıştır. Ancak bugün 3 ülkeden hala Benelux, ülkeleri diye sözedilir. Aralarında daha büyük ölçüde bir birlik ve dayanışma vardır. Örgütün merkezi Belçika’nın başkenti Brüksel’de idi.

İşbirliği 1944 yılında malların ve hizmetlerin, halklarının serbest dolaşımını sağlamak maksadıyla adı geçen üç ülkenin aralarındaki sınırları kaldırmaları sonucu başlamıştır. 3 Şubat 1958’de bu işbirliği Lahey kentinde imzalanan “Ekonomik Birlik” anlaşması ile daha da güçlenerek; Benelüks ülkeleri Avrupa’da güçlü bir oyuncu haline gelmiştir. 50 Yıllık bir süre için yapılan anlaşma 2008’de süresiz olarak yenilenmiş ve adı da ‘Benelüks Ekonomik Birliği’nden ‘Benelüks Birliği’ne çevrilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir