İtalya Dünya Çapında Dış Ticaret Bilançosu En İyi İlk 5 Ülke Arasında

İtalya Dünya Çapında Dış Ticaret Bilançosu En İyi İlk 5 Ülke Arasında

Dünya genelinde İtalya moda, mobilya ve gıda gibi geleneksel sektörlerine ait ürünler ile, ilk sıralarda yer almaya devam etmekle birlikte son yıllarda, makina, taşımacılık araçları, lastik ve plastik ve ilaç sektöründe de dünya ticaretinde ön plana çıkmaktadır.

Yapılan analizlere göre İtalya 54 milyar Dolar dış ticaret fazlası oluşturarak dünya ticaretinde ilk sırada yer aldı. Dünya ticaretinde İtalya’nın ilk sırada yer almasını sağlayan 228 çeşit ürün, moda (deri çanta ve ayakkabı, kumaş, güneş gözlüğü vb) dekorasyon, mobilya ve gıda sektörüne aittir.

Makina ve teçhizat ile taşımacılık araçları sektörlerine ait ürünlerin dış ticaretinin de geçmiş yıllara göre ilerleme kaydettiği görülmektedir.

65 milyon dolar dış ticaret fazlası oluşturan 364 çeşit ürün; bazı içecekler, bazı gıda ürünleri (kivi ve elma gibi), otomobil yedek parçaları, mobilya aksesuarları, helikopter ve bazı tip ilaçlardan oluşturmaktadır.

40 milyar dolar ticaret fazlası oluşturan 313 ürün ise asansör, mobilya, çeşitli yer ve duvar karoları, traktör parçaları ve bazı ilaçlardan oluşmaktadır.

İtalya’nın dünya genelinde dış ticaret bilançosu en iyi ilk 5 ülke arasında yer almasını sağlayan bin 424 İtalyan menşeli ürünün sektörel dağılımı şöyle:

Otomosyon, makine, plastik ve lastik ürünler (600 ürün, 104 milyar dolar ticaret fazlası)
Moda ve giyim (383 ürün, 37 milyar dolar ticaret fazlası)
Gıda ve Şarap (112 ürün, 23 milyar dolar ticaret fazlası)
Metalurjik ürünler, kimyasal ürünler ve ilaçlar (261 ürün, 21 milyar dolar ticaret fazlası)
Mobilya ve dekorasyon (112 ürün, 16 milyar dolar ticaret fazlası)

2016 yılında elde edilen tüm bu sonuçlar, İtalya’nın dünya genelinde sanayi ürünleri dış ticaret fazlası en iyi ilk 5 ülke ve Avrupa genelinde ise 2. ülke olmasını sağlamıştır. 2017 yılında kaydedilen başarılı sonuçlarla kuşkusuz İtalya’nın bu pozisyonunu daha da güçlenmiştir.

İtalya gibi ekonomik kriz yaşayan ama yine dış ticaret fazlası veren bu ülkelerin başarısına ulaşmak, en son 1946 yılında dış ticaret fazlası veren Türkiye için yıllardır süren bir hayal oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir