Türkiye İçin Cazip Bir Ülke Olan Vietnam İle Diplomatik İlişkilerin Kurulmasının 40. Yılı

Uzakdoğu’da Vietnam, yabancı yatırımcılara kapıları ardına kadar açmış durumda. Dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden Vietnam, ticarette önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye için de önemli bir ticaret noktası olmaya aday. Yeni pazar arayışlarını sürdüren Türkiye için cazip bir ülke olan Vietnam ile ticari ilişkiler gelişme gösteriyor. Türkiye ile Vietnam arasındaki diplomatik ilişkiler 1978 yılında kuruldu. İki ülke bu yıl diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. yılını kutluyor.

Vietnam, Avrupa’dan yüzlerce şirketin ilgisini çekti ve bütün dünyaya, yatırım için son derece elverişli bir ülke olduğunu gösterdi. Ülkeden yan sanayi ürünleri alan pek çok şirket, burada tesis kurmaya başladı.

Çin’deki bazı fabrikalar, Vietnam’a taşınmaya başladı. Bu da Çin’i dünyanın en ucuz iş gücüne sahip ülkesi konumundan çıkardı.

Vietnam’daki para politikası ekonomik büyümeyi desteklemeye yönelik yapılıyor.

Ülke, 1990’larda tekstil endüstrisinin filizlenmesiyle dikkat çekti. Çok fazla el becerisi ve teknik bilgi gerektirmeyen bu iş, yabancı yatırımcıları bu ülkeye yönlendirmeye yetmişti. Artık günümüzde Vietnam, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektronik cihazlar ve akıllı telefonlar üretebilecek düzeye geldi.

Yatırım açısından kalitesiz ürünler üreten Çin’e alternatif bir ülke olan Vietnam’daki işçi maliyetleri; Çin’deki maliyetlerin yarısına, Tayland ve Filipinler’deki yatırım maliyetlerinin yüzde 40’ına denk geliyor. Ülkenin iç tüketim pazarı hızla gelişiyor ve her yıl ortalama yüzde 20 oranında artması bekleniyor. Vietnam’ın iç tüketim pazarında yaşanan olumlu gelişmeler yabancılar için sağlam bir yerel pazar oluşturuyor.

Ülkenin ihracatında ilk sırayı petrol yağları alıyor. Petrol yağları dışında, ihracatta ön sıralarda yer alan belli başlı ürünler arasında ayakkabı, ham petrol, tekstil, pirinç, kahve, ağaç ürünleri ve mobilyalar bulunuyor.

Vietnam, ağaç zenginliğinin yanı sıra mobilya üretimi ve ihracatı konusunda da dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Türkiye’nin Vietnam’dan ithal ettiği ürünler içinde elektrikli cihazlar, kazan, makine cihaz ve parçaları, dokumaya elverişli suni ve sentetik lifler, ayakkabı, sentetik ve suni devamsız lifler, pamuk ve örülmemiş giyim eşyaları ön sıralarda yer alıyor. Türkiye’nin Vietnam’a ihraç ettiği ürünler arasında petrol yağları (ham yağlar hariç), demir çelik ürünleri, telefon cihazları, otomotiv ve oto yedek parça yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir