Lityum Pil Kapasitesi 3 Kat Daha Artacak

SAÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Çetinkaya, “Şuan Lityum iyon bataryasıyla bir araç ortalama olarak yaklaşık 300 km yol alabiliyor ama lityum hava bataryası kullanıldığı zaman bu miktar 1000 kilometreye çıkabilir.

Çetinkaya’nın yürüttüğü proje ile lityum pillerin kapasiteleri 3 kat daha artacak.

Burada en büyük sorun lityum hava pillerinin şarj sayısı. Lityum iyon pillerde şarj miktarı 500-1000 arasında değişirken, lityum hava pillerinde sadece 50’de kalıyor ve ticarileşmesini imkansız kılıyor. Yapılacak bu proje ile lityum hava pillerinin şarj miktarını 500’e yaklaştırma hedefleniyor. Bu hedef gerçekleşirse lityum hava pil kullanılan her cihazın ve aracın batarya enerji yoğunluğu üç kat artacak. Örneğin akıllı telefonlarda bir gün giden şarj, üç gün gidecek.

Şuan batarya üretimi ağırlıklı olarak Çin, Japonya ve Güney Kore gibi uzak doğu ülkelerinde gerçekleştiriliyor ama bu elektronik devrelerle ilgili bir sistem oluşturmada Batı öne çıkıyor.

Bilim dünyası, lityum hava pilleri gibi yeni nesil pillerin geliştirilmesine yöneldi. Susuz elektrolitlerin kullanıldığı lityum hava pilleri sağladığı enerji yoğunluğu değeri, benzinle elde edilen enerji yoğunluğuna en yakın şarj edilebilir bataryadır ve bilim dünyası tarafından geliştirilmeye, ticari uygulamalara aktarılmaya çalışılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir