Türkiye’nin En Başarılı Sağlık Bakanı Osman Durmuş Aşı Hakkında Şunları Söylemişti

Türkiye'nin En Başarılı Sağlık Bakanı Osman Durmuş Aşı Hakkında Şunları Söylemişti

Türkiye’nin En Başarılı Sağlık Bakanı Osman Durmuş Aşı Hakkında Şunları Söylemişti

Türkiye’nin en başarılı sağlık bakanlarından biri geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Osman Durmuş’tu. Tıp doktoru ve eski sağlık Bakanı Osman Durmuş kendisinden sonra göreve gelen Recep Akdağ’ı aşılara harcadığı gereksiz harcamalardan dolayı eleştirerek Recep Akdağ’ın Şubat ve Mart aylarında grip aşısı yapılmazsa 21 milyon kişinin hastalanacağı ve 5 bin 300 kişinin öleceğini açıkladığını, bunun ise sadece kehanet olduğunu belirtmiş dönemin Sağlık Bakanlığı’nca 43 milyon doz aşı siparişi verildiğini ve bunun için 500 milyon TL ayrıldığını, bu paraya o dönemde 250 yataklı 25 hastane yapılabileceğini veya yeni kurulan 20 üniversitenin tüm derslikleri, laboratuvarları ve idari binaların yaptırılabileceğini söyleyen Durmuş, 50 bin TL’ye Türkiye’de 10 yıllık güvenli aşı üretilmesi mümkün iken, bunun neden yapılmadığını sormuştu.

Durmuş, dünyada 60’tan fazla grip salgını yapan virüs bulunduğunu, her yıl mevsimsel grip salgınlarından dünyada 250-500 bin, Türkiye’de ise 17 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtmişti.

Tıp Doktoru Osman Durmuş, “Paniğe de aşıya da büyük bir ihtiyacımız yoktur. 40 milyon kişi aşılanarak ne fayda umulmaktadır? Bakanın insanları zorla aşı olmaya çağırması ve korkutması ne kadar doğrudur? Küresel krizin faturası gelişmekte olan ülkelere bu şekilde ödettiriliyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Osman Durmuş, kendisini ve ailesini salgından korumak için koruyucu tedbirlere baş vuracağını ama aşı olmayacağını belirtmişti.

Bazı kesimler tarafından domuz gribi salgınının Türkiye’de kasıtlı olarak abartılarak toplumun korkutulmaya çalışıldığını, okulların tatil edilmesi ve eğitimin TV’den verilmesi projelerini duyduğunu ifade eden Durmuş, “Bakanlık öğrenciler için tüm okullarımıza lavabolara sıvı sabunluklar yerleştirmeli. El yıkama, ağız ve gözün korunması ile ilgili hijyenik bilgiler basın yayın yolu ve okullardaki eğitimle öğrencilerimize, halkımıza verilmelidir. Milli Eğitim Bakanı, orta öğretim müfredatına ilk yardım ve sağlık bilgileri dersi koymalıdır” demişti.

Durmuş, aşının özellikle bazı risk gruplarında kullanılmasının sakıncalı olduğunu bunların başında küçük yaştaki çocuklarla hamile kadınların geldiğin belirterek, “Bazen yandaş bilim adamları oluyor. Domuz gribi aşısını çocukların kullanması yasaksa tüm hamilelerin kullanmaması gerekiyor.

Bir bakan halk sağlığını korumak yerine, toplumu salgınla korkutup virüsten ve zararı faydasından çok, pahalı aşıyla, ithalatçısından yana tavır koyar mı?” sorularının cevaplandırılmasını istemişti.

Durmuş ayrıca, “Bu ne biçim baskıdır ki Dünya Sağlık Örgütüne kıyak olsun diye 41 milyon insanımız faz 4 elemanı olarak kullanılıyor ve sonuçları gizleniyor. Böyle bir olay demokratik ülkede kabul edilemez, Sağlık bakanı Anayasanın 17. maddesini bilerek ve isteyerek ihlal ediyor” demişti.

Durmuş, zaman zaman yaptığı açıklamalarda, aşının stratejik bir ürün olduğu vurgusunu da yapmış, “Aşıyı kendi ülkemizde üretmek istiyoruz. Aşı stratejik bir ürün olduğundan, genetik şifreler üzerinde oynanabilir” demişti.

kaynak:gidahareketi.org/-turkiye-de-Kasitli-Olarak-Abartiliyor—529-haberi.aspx

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir