Gençler Nargile İle Zehirleniyor Denetimler Yetersiz

Gençler Nargile İle Zehirleniyor Denetimler Yetersiz

İran’da kamuya açık mekanlar ve kahvehanelerde nargile yasak.

Fransa’nın güneyindeki 4 belediye, kamuya açık alanlarda nargileyi yasaklamış durumda.

Türkiye’de sadece kapalı alanlarda nargile kullanımı yasak ama buna rağmen Ruhsat verilen işletmelerin yüzde 78’inde nargilenin kapalı alanlarda da içildiği tespit edildi.

Yasağı delen kişi ya da işletmeleri ihbar etmek için ALO SABİM 184 numarası 24 saat boyunca aranabiliyor ya da sabim@saglik.gov.tr mail adresinden ihbarda bulunulabiliyor.

Sağlığa Evet Derneği tarafından yapılan araştırmada 124 işletmenin nargile şişelerinin üzerinde uyarı yazıları yok. İşletmelerin yüzde 13’ünde Kanun hükümlerine aykırı olarak nargile tüketimini özendirme amacıyla süslenmiş renkli nargile şişeleri ve malzemeleri tespit edilmiş.

Sağlığa Evet Derneği, toplumun geleceği olan gençlerin sağlıklı yaşama hakkı için, kapalı alan denetimlerinin en etkin şekilde yeniden başlaması ve özellikle nargile işletmelerinin hedef alınmasının gerektiğini vurguluyor.

Nargile başta akciğer kanseri olmak üzere çok sayıda hastalığa neden oluyor.

Columbia Üniversitesi tarafından Beyrut’ta bine yakın lise öğrencisi üzerinde yapılan araştırmada, nargile tüketimi ile sakinleştirici, ağrı kesici ve uyku hapı kullanımı arasında güçlü bir ilişki bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir