Cep Telefonu Abonelerinden Alınan Telsiz Kullanım Ücreti Nedir

Cep Telefonu Abonelerinden Alınan Telsiz Kullanım Ücreti Nedir

Telsiz Kullanım Ücreti 20 Haziran 2011 tarihinde cep telefonunun telsiz olarak değerlendirimesi ile çıkarılan, devlete ödenen ek vergilendirmedir. Düzenleme yapıldığında kamuoyuna duyurulmadığı için faturasız hat kullanan abonelerin bir çoğu bu düzenlemeyi cep telefonlarına gelen mesajla öğrenmişti.

Tüm GSM operatörleri devlete ödenen bu hizmet bedelini faturalı ve faturasız abonelerinden tahsil etmektedir. GSM operatörlerinin bazı paket tekliflerinde bu ücret bedeli abonelerden alınmamaktadır ve ücreti GSM operatörü karşılamaktadır. Faturasız hatlarda yeterli TL yoksa ilk TL yüklemede ücret hattan çekilmektedir ve bir kaç ay TL yüklü olmayan hatlarda borç birikmektedir.

Ülkemizde her ay telsiz ücreti adı altında faturasız hat kullanan cep telefonu abonelerinden belirli miktarlarda ücret kesintisi yapılmaktadır. Kesintinin ilk yapıldığı yıl 1.1 TL olarak açıklanan ücret bu yıl aylık 1.49 TL’ye kadar çıkmıştır ve her yeni yılda zamlanmaktadır.

Londra merkezli Dünya GSM Birliği (GSMA)’nin araştırmasına göre mobil telefonda en çok vergi alınan ülkeler sıralamasında Türkiye, yüzde 41,2 oranla ilk sırada yer alıyor.

//www.gsma.com/mobilefordevelopment/wp-content/uploads/2015/06/Digital-Inclusion-Mobile-Sector-Taxation-2015.pdf

One Reply to “Cep Telefonu Abonelerinden Alınan Telsiz Kullanım Ücreti Nedir”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir