Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı Türkiye’de 10 Belediyeye Kredi Verdi

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı Türkiye'de 10 Belediyeye Kredi Verdi

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye temsilcisi Mayumi Endo, Türkiye’nin güneyi ve doğusundaki 10 belediyenin kanalizasyon ve su şebekesi eksikliklerini tamamlamaları için 400 milyon dolar krediyi kullanıma açtıklarını ve en önemli payı Adana Büyükşehir Belediyesi’nin almasını beklediklerini açıkladı.

Mayumi Endo, “Projelerle ilgili İller Bankası’na başvuruların yapılması bizleri memnun etti. Adana’da temiz su temin edilmesi için ASKİ bazı projeler hazırlamıştı. ASKİ’yle çalışmaktan memnuniyet duyacağım. Son dönemde yaptığımız çalışmalarla ilgili biraz bilgi vermem gerekirse; Türkiye’nin Güneydoğu bölgelerini kapsayacak şekilde, su ve kanalizasyon şebekeleriyle ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere 400 milyon dolar bir kredi kullandırılması söz konusu.

Bu proje için Adana’nın başvuru yapmasını bekliyoruz. Kredi koşulları oldukça uygun. Kredinin geri ödemesiz dönemi 7 yıl olacak. Kredinin geri ödeme süresi ise 25 yıl. Umarım ki Adana bizim kredimizin sağladığı avantajlardan yararlanır. Geçen yıl geldiğimizde Adana Büyükşehir Belediyesi 50 milyon lira değerinde bir proje başvurusu yapacaktı. Başkanımız geldikten sonra proje miktarı yaklaşık 300 milyon liraya ulaşmıştır. O tarihte böyle bir artış olacağını bilseydik, kredi üst limitimizi de artırabilirdik. 400 milyon dolar değerindeki kredi 10 belediye arasında paylaştırılacak. Öyle sanıyorum ki Adana 150 milyon dolardan faydalanacak. Çünkü bu konuda en hazır belediye olduğunuzu görüyorum” dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü “Bu kredi tek başına yeterli olmasa da elbette çok iyi niyetle hazırlanmış bir proje. Japonların samimiyetini burada görüyoruz. Asya, bu konuda her zaman Avrupa’dan daha samimi. İnşallah projelerinizle ilgili kurumlar nezdinde ciddi bir çalışma yaptığımızı gösterirsek, halk ve çevre sağlığıyla ilgili bu önemli girişimin uygulanmasını arzu ediyorum. Bölgenin yükünün en azından üçte birini Adana’nın çektiğini düşünüyorum. Bu kredi şartlarının iyileştirilmesi ve miktarının artırılması, söz konusu insanlık dramının şehirlerimize birdirdiği yükü azaltması açısından önemli bir çalışma olur. Projeler bazında bölgenin en hazırlıklı belediyesi olduğumuz kanaatindeyim.

Türkiye, Suriye’de yaşananların oluşturduğu sorunların mali boyutunun yüzde 90’ını tek başına karşılayan bir ülke. Bununla ilgili 5 milyar dolarlık bir kaynak harcadı. Avrupa ülkeleri mülteciler konusunda iyi konuşuyor ama icraatta bunun gereğini yerine getirmiyor. Kendi iç dünyalarına çekilip rahatlarına bakıyorlar. İnsan olmanın bize yüklediği sorumluluklar var. Türkiye Suriye’ye komşu olduğu için belki ilk sırada yakınlık duyuyor ve sorumlulukta daha duyarlı davranıyor. Amerika ve Avrupalı Büyükelçiler beni ziyaret ettiklerinde Türkiye’yi bu konuda takdir ettiklerini söylüyorlar. Ben de onlara, yeterince destek vermediklerini ve bu konuda Türkiye’yi yalnız bıraktıklarını söylüyorum. Adana olarak biz de bu konuda sorumluluk alıyoruz. Adana’da 200 binin üzerinde Suriyeli mülteci var” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir