Mutfakta Yağdan Çıkan Yangın Nasıl Önlenir Videolu Anlatım

Mutfakta Yağdan Çıkan Yangın Nasıl Önlenir Videolu Anlatım

Mutfakta yağ nedeniyle çıkan yangınların en önemli etkeni yağın tavaya fazla konularak uzun süreli ateşte bırakılmasıdır. Yağ kullanılan tava nasıl olursa olsun içine konulan yağ en fazla tavanın üçte biri kadar gr olmalıdır.

Fazla yağ tavada uzun süreli bırakıldığında tavanın içi ateşlerle kaplanıp yangın çıkmasına neden olur.

Ateşler içinde yanan yağı söndürmek için asla suya tutmamalısınız. Suya tutulursa ateş genişler ve patlar. Yağlar su ile sönmez aksine yangını daha da büyütür. Bir diğer en önemli husus ise yanan yağın yerini asla değiştirmeye çalışmayın lavaboya götürmeye çalışmayın. Ateşli yağ hem üstünüze hemde çevreye sıçrayarak yanmaya devam eder bu da daha vahim sonuçlar ve yaralanmalar ortaya çıkarır.

Ev hanımları böyle bir sorunla karşılaştıklarında yağ yangınını söndürmek için KARBONAT kullanmalıdır. Karbonat yağlı tava üzerine döküldüğünde yangını söndürür.

Yağlı tava yanmaya başladığında panik yapmadan derhal ocağın altı söndürülmeli ya da doğalgaz kullananlar kapı girişinden doğalgaz vanasını kapatmalıdır. Tüp başından, ocak başından ve bina girişinden gaz girişi kesinlikle kapatılmalıdır.

Elektrikli ocak kullananlar ise elektrik sigortasındaki şalterleri kapatabilir.

Evde çıkan her türlü yangınlarda mutlaka ilk önce doğalgaz vanaları daire girişinden kapatılmalıdır.

Ev hanımlarının yangın çıkmaması için yapması gerekenler;
Kızartma tavası kullanırken, Yemek yaparken, ocak açıkken, ocağı terkedip örneğin telefonla görüşmeyecek veya kapıya bakmayacak. Eğer telefonla görüşmek gerekiyorsa, kapıya bakmak gerekiyorsa ya da çocukla ilgilenmek gerekiyorsa ocak ya tamamen kapatılacak tüm işler görülecek ya da ocak en minimum seviyede ateşte bırakılarak maksimum 1 dakika içinde işlerini bitirip ocağın başına geri dönülecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir