9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü Kompozisyon

9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü Kompozisyon

9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü Kompozisyon

Dünya’nın en büyük sorunlarından biri yolsuzluktur.

31 Ekim 2003 tarihinde Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi kabul edildi. Sözleşme kapsamında 9 Aralık Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü olarak kabul edildi. BM sözleşmesi Türkiye’de 2006 yılında resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye ayrıca Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelere taraf.

BM Kalkınma Fonu tahminlerine göre dünyada her yıl 1 trilyon dolar değerinde rüşvet ödeniyor. Yolsuzluk yapılarak çalınan paranın miktarı 2 trilyon 600 milyar dolar geçmiş durumda. BM, eğitim, sağlık, adalet, demokrasi, refah ve kalkınmaya verdiği zararları göz önünde bulundurarak yolsuzluğa karşı küresel bir mücadele başlatmış durumda.

Yolsuzluk genellikle, yozlaşma, iltimas veya rüşvet kavramları ile eş anlamlı olarak kullanılır. Diğer bir tanımlamaya göre ise, maddesel kazanç için (örneğin rüşvet), ya da parasal olmayan özel amaçlara yönelik olarak (örneğin kayırma) kamusal yetkinin yasadışı kullanımını içeren davranış ve eylemleri kapsamaktadır.

Siyasal işlevlere ilişkin kamu yetkisinin, siyasal yönetim sürecinde çıkar gözetilerek, yasal düzenlemelere aykırı biçimde kullanılması siyasal yolsuzluk olarak nitelendirilebilir. Bir çıkar kümesinin kendisine sağladığı menfaat karşılığında bir parlementer bir yasa taslağı üzerinde etkide bulunmaya yönelirse ya da iktidardaki bir siyasal parti siyasal gücü ve yetkisini partinin ve yandaşlarının çıkarlarını gözetecek biçimde kullanırsa ortaya siyasal yolsuzluk çıkmaktadır.

İsrail başbakanı Netanyahu defalarca yolsuzluk soruşturmalarına ifadeler vermek zorunda kalmıştır. Brezilya’da ise yolsuzluk yaptığı iddia edilen ülke yöneticileri cezalar almıştır.

Yolsuzluğa karşı etkili mücadelede şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetim şarttır.

Yolsuzluk Algı Endeksi 2017 Sıralaması
Bulgaristan’da Okullarda Yolsuzlukla Mücadele Davranışları Dersleri Tartışılıyor
Fransa Cumhurbaşkanı Ülkesinde Yolsuzlukla Suçlanıyor
Yolsuzluk Suçlamasıyla Brezilya Başkanı Roussef’in Görevine Son Verildi
Brezilyalılar Yolsuzluk İddiasıyla Temer’i Protesto Etti
Doğu Afrika Ada Ülkesi Mauritius’un İlk Kadın Devlet Başkanı Yolsuzluk İddiaları Yüzünden İstifa Etti
Kırgızistan’da Yolsuzlukla Mücadele İçin Web Sitesi Açıldı
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Konutunda Yolsuzluk Araması Yapıldı
Suudi Arabistan’da Yolsuzluk İddiasıyla Çok Sayıda Bakan Prens Gözaltına Alındı
Yolsuzluk Yaptığı İçin Futboldan Men Edilen Platini’nin 4 Yıllık Men Cezası Onandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir