Hikikomori Hastalığı Nedir

Hikikomori Hastalığı Nedir?

Hikikomori Japonca’da çekilme, izole olma demek. Bu kelime hem bir rahatsızlık hem de bu rahatsızlığa maruz kalan insanlar için kullanılıyor. En az 6 ay boyunca sosyal hayata katılmayan, çalışmayan ve ailesiyle ilişki kurmayan, kendini toplumdan izole edip, yıllarca odalarına kapanan kişilere deniyor. Yaklaşık bir milyon kişi Japonya’da bu hastalıkla boğuşuyor.

Genellikle zeki, başarılı ve çok iyi okullarndan mezun olan insanlarda görülen Hikikomori, fakir ailelerde görülmezken orta sınıf ailelerde görülüyor. Orta sınıf ailelerin baskılarından kaynaklandığı belirtiliyor. Japon halkı çocuklarına karşı aşırı korumacı davranıyor. Japon kültüründe özellikle erkek çocuklar iyi bir üniversiteye girmek, ardından iyi bir işe girmek konusunda büyük bir baskı altında.

Hikikomori etkisi altındaki insanlar, arkadaşları ve hatta aileleriyle bile iletişim kurmayı reddediyor.

Benzer şeyler yaşayan sadece çocuklar değil ailelerin tamamının terapi alması gerekiyor. Bu sorunu aşmanın temelinde psikoterapi yatıyor. Öncelikle kaybedilen iletişim yetilerinin kişilere yeniden kazandırılması gerekiyor, çözüm psikolojik bir tedaviden geçiyor.

Bu hastalığın batıdaki karşılığı Sosyal Kaygı olarak adlandırılıyor.

Sosyal fobisi olan kişiler dış ortamda harcamadıkları zamanı internet başında geçirir. Yüksek okul başarısı, sosyalleşmeyi geriletebilir, baskılayabilir.

Sürekli eleştiren ebeveynler, çocuklarında sosyal fobi gelişmesine neden olur. Yapamazsın, anlamazsın gibi olumsuz cümleleri çok sık kullanır.

İleri derecede kaygılı bir anne ya da baba aşırı kollayıcı ve koruyucu olabilir ve böylece çocuğun kendi başına araştırma ve inceleme yapma gereksinimini engelleyerek çocuğun kendine güven kazanmasını zorlaştırır. Sürekli bir korku içinde olan çocuk, sürekli olarak kaçınır ve insanlarla karşı karşıya gelemez.

Tedavide, ilaç ve psikoterapi uygulanıyor.

Araştırmalara göre, Kognitif (Bilişsel) – Davranış Terapisi, en etkin terapi yöntemlerinden biri. Kişinin istenmeyen kaygılarına ve davranışlarına neden olan düşüncelerle davranışlarını ortaya çıkararak bunları değiştirmeye yönelik bir takım teknikleri içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir