Türkiye’yi Enerji Sıkıntısından Kurtaracak Tek Çözüm Güneş Enerjisi

Türkiye'yi Enerji Sıkıntısından Kurtaracak Tek Çözüm Güneş Enerjisi

Petrol zengini olan ülkelerde dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi Güneş Enerji santrallerine çok ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Türkiye henüz bu konuda çok geride kalmış durumda.

Türkiye Güneş enerjisine ciddi anlamda yatırım yaparsa ve yerli paneller üretmeye başlarsa hem ülke içi hem ihracatta çok ciddi paralar kazanabilir. Türkiye güneş ışınlarını en iyi alabilen nadir ülkelerden. Ancak yeterince Güneş enerji sistemlerine önem verilmediği için Türkiye’den daha az güneş alan ülkeler daha çok kazanıyor.

Türkiye’de sahip olunan zengin yenilenebilir enerji potansiyeline rağmen mevzuatların yeni yürürlüğe girmesi ve altyapı çalışmalarının henüz yeterince geliştirilememesi, özellikle güneş enerjisi yatırımlarını istenilen seviyeye ulaştıramamıştır.

Gelişmiş ülkeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine yönelik farklı teşvik stratejileri uygulamalarına rağmen, yerli fosil kaynakları kısıtlı, enerjide yüksek oranlarda ithalata bağımlı olan Türkiye’de, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakların kullanımına yeterince önem verilmiyor. Bu kapsamda, AB ülkelerinde uygulanan yenilebilir enerji kaynakları teşvik yöntemlerinin oldukça özendirici olduğu tespit edilmiştir.

Böylelikle AB ülkeleri güneş enerjisinin dünya pazarında oldukça önemli yer sahibi olmuşlardır.

Uzun vadeli süreçte, Türkiye’de güneş enerjisinin elektrik üretimi için kullanılmasının yaygınlaştırılması, ülke potansiyelinin azami ölçüde değerlendirilmesinin sağlanması ve bu amaçla başlatılan özendirici çalışmaların sonuçlanması beklenmektedir.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye’de güneş enerjisi projelerinin hayata geçirilmesi, bununla birlikte yatırımcılara daha cazip fırsat ve teşviklerin sunulması Avrupa ve Dünya pazarında yerini almasını hızlandıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir