Bursa Büyükşehir Belediyesi Yeni TETRA Sayısal Telsiz Sistemine Geçti

Bursa Büyükşehir Belediyesi Yeni TETRA Sayısal Telsiz Sistemine Geçti

Bursa Büyükşehir Belediyesinde özellikle ulaşım ve itfaiye hizmetlerinde telsiz haberleşmesi gerekiyor.

Bu hedefle haberleşme alt yapısı tamamen yenilenerek, mevcut VHF analog telsiz altyapısı kullanımdan kaldırılarak, dünyanın en gelişmiş sistemi TETRA Sayısal Telsiz sistemine geçildi.

Şırıltılı ve kalitesiz analog telsiz yerine ergonomik yapısı ve yüksek temiz ses kalitesi yakalandı. Hatta bunlarla birlikte Büyükşehir Belediyesi telefon santraline entegre edilen telsizler ile personel tüm il sınırlarında telsizlerini cep telefonu gibi kullanabiliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesinde 2016 başlangıcı itibariyle 20 sabit, 118 araç ve 369 adet el telsizi olmak üzere 507 adet terminal kullanılıyor.

Telsiz sisteminin getirmiş olduğu avantajlar arasında kapsama alanının yanı sıra tüm cihazların içinde bulunan GPS cihazı ile araçlar ve personelin anlık takibi de istenildiğinde yapılabilmekte, sınırsız konuşma grubu oluşturup bu gruplardaki tüm telsizlerin görüşme kayıtları tutulabilmektedir. Görüşme kayıtları sayesinde hem itfaiye birimlerinin olaylara müdahale hızları incelenebilmekte hem de zabıta ve ulaşım birimlerinin çalışmaları takip edilebilmektedir.

Tetra Sayısal Telsiz Nedir?
TErrestrial Trunked RAdio(TETRA), Avrupa Telekomünikasyon Standardizasyon Enstitüsü ETSI tarafından tanımlanmış olan bir açık, sayısal trunk telsiz standardıdır.

Kullanıcılar, Üreticiler, Operatörler ve Telekomünikasyon Kurumlarından oluşan tüm ilgili taraflar adına karar alabilecek bir forum oluşturmak amacıyla “TETRA Memorandum of Understanding” (MoU) kurulmuştur. Tetra Teknolojisinin Misyonu ve bulunduğu pozisyon gereği Tetra Mou, 2012 Yılında Kritik Haberleşme Derneği ( TCCA Tetra Critical Communication Association ) olarak faaliyetlerine devam etme kararı almıştır. Günümüzde TCCA 38 ülkeden 160 dan fazla kuruluşu temsil etmektedir.

Tetra günümüzde Avrupa Telekomünikasyon Standardizasyon Enstitüsü, ETSI, tarafından normları tanımlanmış sayısal telsiz standardı olup Avrupa devletlerince de yüzde 100 benimsenmiş bir standart olma niteliğini kazanmıştır. TETRA, ETSI’nin Özel Mobil Telsiz (PMR :Private Mobile Radio) ve Ortak Paylaşımlı Mobil Telsiz (PAMR: Public Access Mobile Radio) ağları için desteklediği tek sayısal açık telsiz standardıdır ve profesyonel telsiz sektöründe rekabete dayalı geniş bir pazar yaratmaktadır. Kullanıcıların, cihazlarını farklı üreticilerden temin edebilmesine imkan veren “uyumlu donanım” avantajı mevcuttur.

Gerek özel, gerekse kamu sektöründe yer alan profesyonel telsiz kullanıcılarının, TETRA standardını ve sunduğu çok geniş kapsamlı özellikleri incelemesi ve gelecekteki TETRA uygulamalarını şimdiden planlamaları önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir