Uykusuzluk Nedeniyle Beynin Nasıl Etkilendiğinin Bilimsel Sonucu

Uykusuzluk Nedeniyle Beynin Nasıl Etkilendiğinin Bilimsel Sonucu

Uykusuzluk Nedeniyle Beynin Nasıl Etkilendiğinin Bilimsel Sonucu

Uykusuzluk, sinir hücrelerinin bilgiyi ortaya çıkarma yeteneğini etkileyerek, görsel girdilerin bilinçli düşüncelere ve anlamlı tepkilere dönüştürülmesi sürecini bozuyordu.

California Üniversitesi tarafından Üniversite hastanesinde ameliyata girmeyi bekleyen 12 epilepsi hastasıyla yapılan yeni bir çalışma, uykusuzluğun beyin hücrelerini tam olarak nasıl etkilediğini ve beyin hücrelerinin işlevleri ile birbirinin iletişimini nasıl bozduğunu ilk kez ortaya koydu.

Uykusuzluğun davranış performansında yavaşlığa neden olduğu biliniyordu. Yetersiz uykunun bellek ve görsel algı üzerinde böyle bir etkiyi neden gösterdiği bu araştırmayla ortaya çıktı.

Epilepsi nöbetlerini saptamak için beyinlerine elektrotlar yerleştirilen hastalar gece boyunca uykusuz bırakılarak kendilerine gösterilen bir dizi resmi olabildiğince hızlı şekilde sınıflandırmaları istendi. Hastaların performansı, uykuları geldikçe daha da azaldı.

Çalışma sırasında keşfedilen bir diğer şey, hücre etkinliğinin de son derece rehavet içinde gerçekleşmesi oldu.

Çalışma için makale yazarı Dr. Itzhak Fried, bu olgunun, hastaların belirli beyin bölgelerinde uyuşukluk ve zihinsel sürçmeler yaşadığını, beynin geri kalan bölgelerinin bütünüyle uyanık ve olağan işlevlerine devam edebilir halde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir