Türkiye’den Geçen Küçük Akbaba Kuşlarının Nesli Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Türkiye'den Geçen Küçük Akbaba Kuşlarının Nesli Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Türkiye’den Geçen Küçük Akbaba Kuşlarının Nesli Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Ankara’nın Beypazarı ilçesi, Avrupa ve Türkiye’nin en önemli küçük akbaba üreme alanlarından birisi ve sadece Beypazarı’nda tüm Balkanlar’dakinden daha fazla küçük akbaba yaşıyor. Anadolu ise Avrupa’dan Afrika’ya uzanan göç yolunun tam ortasında. Her sene yüzlerce küçük akbaba Afrika’da kışı geçirmek için Türkiye’nin üzerinden süzülüyor.

Küçük akbabaların ölüm nedenleri tamamen insan kaynaklı. Bulgaristan, Nijerya ve Etiyopya’ya kadar uzanan küçük akbabaların yaşadığı alanlarda ve göç yolunda gerçekleşen ölümleri 5 yıllık bir çalışma ile engellenmesine çalışılıyor.

Başta elektrik hatları ile çarpışma, elektriğe çarpılma, zehirlenme ve vurulma yüzünden ölen küçük akbabaların korunması için 15 farklı ülkede onlarca farklı etkinlik planlanıyor. 2022 yılına kadar sürecek çalışmada farklı araştırmacı ve gönüllüler akbabaların yaşaması için çalışacak.

Göçmen kuşların ölüm nedenleri tamamen insan kaynaklı. Son üç kuşakta küçük akbaba nüfusunun yüzde 80’i yok oldu. Acil önlemler alınmazsa gelecekte bu türü gökyüzünde görmek mümkün olmayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir