Sağlıkla İlgili Tüketiciyi Kandıran Reklamlar Cezalandırıldı

Sağlıkla İlgili Tüketiciyi Kandıran Reklamlar Cezalandırıldı

Sağlık sektöründe 2017 yılı ilk 9 ay içinde tüketiciyi kandıran 127 reklam durdurma cezası alırken, 36 reklama ise 1,8 milyon TL idari para cezası kesildi.

Bakanlığa, insan sağlığıyla ilgili mal ve hizmetler hakkında, tüketiciler, rakip firmalar, ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından çok sayıda şikayet başvurusu iletildi.

Yapılan incelemeler sonucunda, bazı internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden, doktor olmayan kişilerin hasta tedavi ettikleri, çaresi olmayan hastalıkları iyileştirdikleri iddiasıyla yanıltıcı paylaşımlarda bulundukları tespit edildi.

Aldatıcı tanıtımlarda doğal tedavi uzmanı, tedavi uzmanı, profesyonel masör ve bioenerji uzmanı, reiki master gibi unvanlar kullanılırken, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatı olmayan kuruluşlar ve sertifikası olmayan kişilerin sülük tedavisi, hacamat, refleksoloji gibi geleneksel ve tamamlayıcı tıbbi işlemleriyle tüketiciyi aldattığı belirlendi.

Ayrıca mevzuatta tanımı olmayan isimlendirmelerle güzellik salonu yerine güzellik merkezi, estetik merkezi, saç ekim merkezi gibi isimler kullanarak tüketicilerin yanıltarak aldatıldığı görüldü.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüketicilerin tıbbi uygulamalarla ilgili yetkili sağlık personeli ve sağlık kuruluşlarına başvurması konusunda özen göstermesi gerektiğini ve firmalarda ruhsat ile kişilerde sertifika olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir