Yüksek Gerilim Hattının İnsan Sağlığına Zararları Ne Kadar Hattı Uzak Olmalı

Yüksek Gerilim Hattının İnsan Sağlığına Zararları Ne Kadar Hattı Uzak Olmalı

Yüksek Gerilim Hattının İnsan Sağlığına Zararları Ne Kadar Hattı Uzak Olmalı

Yüksek gerilim hatları; beyin tümörü, kanser, yorgunluk, lösemi, kısırlık, hafıza kaybı gibi birçok rahatsızlığa neden oluyor. Yüksek gerilim hatlarına yakın bölgede oturan insanların kansere yakalanma riskinde yüklü partikül ve iyonların önemli rol oynadığına dikkat çekilmektedir.

Yüksek gerilim hatlarının, yakın çevresinde yaşayanlar için kanser riskini artırdığı bilinmektedir. Hamilelerde sıklıkla düşüklere neden olduğu, psikolojik rahatsızlıklar verdiği tespit edilmiştir. Arılarda üretkenlik ve bal üretiminde düşüş gözlenmiştir.

Enerji iletim hatları yaklaşık 100 ila 1000 kat bir kirlenme meydana getirmektedir. Özellikle büyük kentlerde plansız yapılaşmanın sonucu olarak yüksek gerilimli enerji iletim hatları ve indirici trafo merkezleri konutlarla iç içe bulunmaktadır.

Konutların yüksek gerilim hatlarından en az 100 metre uzaklıkta yapılması gerekiyor. Avrupa standartlarına göre yüksek gerilim hattı geçen alanlarda 150 metrelik bir güvenlik koridoru oluşturularak buralarda yerleşim yasaklanmalı.

Türkiye’de gerilim hatları, hiç olmaması gerektiği şekilde, okulların üzerinden geçtiği görülmekte.

Mevcut yerleşim alanlarının üzerinden geçen yüksek gerilim hatlarının da projelendirme yapılarak yerlerinin değiştirilmesi gerekiyor.

Yüksek enerji hatlarına 500 metreden daha uzak yaşayanlara göre; 100 metreden daha yakın yaşamanın ciddi depresyon riskini 4,7 kat, 50 metreden yakın yaşamanın ise 9,42 kat artırdığı bildirilmiştir. Amerikan Bilimler Akademisi araştırmasına göre yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan çocuklarda lösemi görülme riski diğerlerine göre 1,5 kat daha fazla oluyor. Çalışmalar yüksek gerilim hatlarına yakın yerlerde yaşayanlarda sağlık riskinin daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir