Kalp Sağlığı İçin Beslenme Programı Nasıl Olmalı Kalbe İyi Gelen Yiyecekler

Kalp Sağlığı İçin Beslenme Programı Nasıl Olmalı Kalbe İyi Gelen Yiyecekler

Koroner kalp hastalıkları en fazla yaşam kaybına neden olan hastalıklardan. Koroner kalp hastalığının belirtileri; göğüs ağrısı, baskı, ağırlık, daralma, hissizlik ve boyun, sırt, çene ve omuzda sıkışma olarak sıralanabilir. Çok erken yaşlarda damarlar tıkanmaya başlıyor, damarlar tıkandığında kalp krizi geçirilerek yaşam kaybı oluyor.

Diş ve ağız sağlığına özen gösteren kişilerde kalp hastalığı riski, diş ve ağız sağlığına özen göstermeyenlere göre daha azdır. Yetişkinlerin pek çoğunda diş eti iltihabı bulunuyor. Bakteriler çene kemiğine ve diş köklerine saldırıyor ve dişlerin dökülmesine neden olarak, bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bakteriler kan dolaşımıyla vücudun her bir yanına ulaşır ve kalp krizine de neden olabilirler.

Tüm organlarda olduğu gibi dişetlerinin kronik iltihabi hastalıklarının da kandaki iltihap göstergelerini yükselttiği ve bu maddelerin de uzun dönemde koroner damar daralmalarında rol oynadığı biliniyor.

Erkeklerde saç dökülmesi kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 32 oranında artırıyor. Saçları erken yaşta dökülmeye başlayan erkekler kalp sağlığına daha çok dikkat etmeli.

Kalp sağlığını sağlıksız beslenme, stres, hareketsiz yaşam, sigara ve yoğun fiziksel aktivite etkiliyor.

Kalp sağlığını korumak için kabak ve semizotu mutlaka tüketilmeli.

Yulaflı yiyecekler, sebze suyu, domates ve domates salçası tüketilmeli.

Deniz ürünleri, baklagiller ve kuruyemişler menüde mutlaka yer almalı.

Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığı üzerinde çok olumlu.

Balıklardan somon ve sardalya Omega 3 açısından zengin. Ceviz, fındık, badem, ıspanak, brokoli, marul, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, soya yağı tüketimi öneriliyor.

Süt yaş ilerledikçe azaltılmalı. Kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalı.

Kalbi korumak için spor yapılmalı ve kan basıncı ile kolestrolün normal değerlerde tutulması sağlanmalıdır.

Yağ kullanımı az olmalı. Kızartma türü gıdalar tüketilmemeli. Hamur işi, fast food türü gıdalar tüketilmemeli. Kırmızı et çok az ve yağsız tüketilmeli. Tavuk ve hindi eti tercih edilmeli, tavuğun derisi yenmemeli. Haftada iki kez az yağlı balıklar yenilmeli ve Balık dışında başka deniz ürünü tüketilmemeli. Günde en fazla 1,5 çay kaşığı tuz kullanılmalı. Margarin yerine tereyağı kullanılmalı. Yağ yakılarak yemek pişirilmemeli tüm malzemeler bir araya konularak pişirilmeli. Haftada 2-3 kez haşlama şeklinde yumurta tüketilebilir. Meyve ve sebzelerin kalori miktarlarına dikkat edilerek ölçülü tüketilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir