Türkiye ve Çek Cumhuriyeti Arasındaki Ticaret Hacmi Giderek Artıyor

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti Arasındaki Ticaret Hacmi Giderek Artıyor

İş konseyi toplantısına çok sayıda yetkili katıldı. İstanbul’da bugün gerçekleşen toplantıda Çek Cumhuriyeti Endüstri ve Ticaret Bakanı iki ülkenin girişimcileriyle ticari işbirliğini ilerletmenin büyük bir zevk olduğunu, İstanbul’un aktif uluslararası ticari ilişkiler ve yeni yatırım fırsatlarının kazanılmasında büyük rol aldığını, Çek şirketleri Türk yatırımları ile iş ilişkisini daha fazla geliştirmek istediğini, Enerji ve ulaştırma alt yapısında işbirliği çerçevesinde ilişkileri ilerletmek istediklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi son 10 yılda 700 milyon dolardan, 3 milyar 257 milyon dolara yükselirken, dış ticaret açığı 1 milyar 583 milyon dolar oldu.

Türkiye önümüzdeki 10 yılda enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık alanlarında 400 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyor.

2014 yılı istatistiklerine göre;
Türkiye’den Çek Cumhuriyeti’ne yapılan ihracat (satış): 837 milyon dolar
İhraç edilen ürün kalemleri; Otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri, hazır giyim, televizyon alıcıları, altın mücevherat, turunçgiller, ev tekstil ürünleri, alüminyum çubuk ve profiller, tütün, elektrikli ev aletleri ve demir-çelik eşyalar.

Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti’nden yaptığı ithalat (alış): 2 milyar 420 milyon dolar
İthal edilen ürün kalemleri; Otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri, otomatik bilgi işlem makineleri, elektrik devreleri teçhizatı, kilitler ve sürgüler, yün, elektrikli cihazlar, elektrik kontrol ve dağıtım tabloları, elektrik motorları ve jeneratörleri, santrifüjle çalışan kurutma ve arıtma cihazları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir