Araştırmacılar Ofisi Doğru Aydınlatınca Çalışanların Uyku Süresi Yarım Saat Arttı

Hollanda’da bulunan Eindhoven Teknoloji Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada aydınlatmanın özelleştirilmesi çalışanlara ortalama 26 dakika daha fazla uyuma süre sağladı.

İyileştirilmiş uyku süresi, yoğunluk ve renk sıcaklığına bağlı olarak ayarlanabilir durumdaydı.

Araştırmaya katılan iki gruba ayrılan ofisin çalışanları 3 hafta rastgele seçilen bir aydınlatmaya maruz bırakıldı. Sonraki hafta boyunca özelleştirilmiş aydınlatma gerçekleştirildi. Kontrol grubundaki çalışanlar, masalarında nötr bir beyaz ışıkla ortalama 500 aydınlatma şiddeti seviyesine sahip standart ofis ışıklandırması elde ederlerken diğer test grubundakiler, renk sıcaklığı ve yoğunluğu değişen dinamik ışık deneyimledi.

Araştırmacılar, ışık hassasiyetleri, genel uyku kalitesi ve değerlendirme süresi gibi olası karıştırıcı değişkenleri kontrol etmek için ışık kayıt cihazıyla ölçüm yaptı.

Araştırma sonunda, test grubundaki çalışanların sabaha daha kolay uyum sağladığı fark edildi. Kişiselleştirilmiş aydınlatma grubundaki çalışanlar, tüm gün hareket halindeyken de daha iyi bir aydınlatma etkileşimi yaşadılar.

Deneye maruz kalan kişiler bu kişiselleştirilmiş aydınlatma senaryosunda ortalama 26 dakika daha fazla uyuduğu bildirildi.

Canlandırıcı etkiler ve sağlığa ilişkin faydalar hakkında kullanıcının bilgilenmesiyle ışığın genel olarak uyanıklık, sağlık veya üretkenliği artırıcı etkileri ölçülebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir