Lateks Hakkında Bilgi

Lateks Hakkında Bilgi

Lateks Hakkında Bilgi

Lateks, kauçuk ağacının sitozolünden türetilen, işlenmiş bir bitkisel üründür. Bu ürün iki farklı işlemden geçirilerek farklı amaçlara hizmet eden değişik ürünler elde edilir.

Anestezi maskesi
Ayakkabı tabanı
Balon
Biberon
Bisiklet gidonu
Bulaşık eldiveni
Cerrahi maskeler
Diş malzemeleri
Diyafram
Eldiven
Elektrod pedleri
Emzik
Endotrakeal tüpler
Enjeksiyon portları
Enjektörler
Halı
İntravenöz yol setleri
Kateter
Kemer
Kondom
Koruyucu gözlük
Lastik bant
Oral ve nazal hava yolları
Otomobil lastikleri
Respiratörler
Sıcak su şişeleri
Silgi
Stetoskoplar
Tansiyon aleti manşonu
Tenis raketleri
Turnikeler
Viyal kapakları
Yüzme gözlükleri
Yara drenleri

Sürekli lateks eldiven kullanmak zorunda kalan kişilerin ciltlerinde irritasyonlar ve çeşitli alerjiler görülebilir. Birçok kişi için problem oluşturabilecek bir madde olmayıp insan sağlığı açısından bazı durumlarda alerjik etki yaratabilmektedir.

Bazı üretici firmalar, cerrahi eldivenlere üretim aşamasında kazein de ilave etmektedir. Bu durum da, bu ürünleri kullanan bazı kişilerde ileride süt ve süt ürünleri ile reaksiyon gelişmesiyle yalancı lateks-çapraz reaksiyon görüntüsü oluşturmaktadır.

Atopik yapıya sahip olanlar ve lateks içeren ürünlerle sık karşılaşanlarda lateks ile ortaya çıkan reaksiyonlar daha sık görülmektedir. Günlük hayatta lateks içeren ürünleri (eldiven gibi) daha sık kullanmaları ve hemşirelik hizmetleri gibi lateksle sıkça karşılaşılan ürünlerin kullanıldığı meslekleri icra etmeleri nedeniyle kadınlarda lateks allerjisi sıklığı daha fazladır. Sağlık çalışanları (doktorlar, hemşireler, diş hekimleri, teknisyenler) da çok sık lateks eldiven kullanmalarından ötürü, lateks allerjisi açısından yüksek risk altında bulunurlar. İş yerinde lateks eldiven kullanan meslek sahipleriyle (kuaförler, temizlik işçileri, gıda sanayi çalışanları, boyacılar, inşaat işçileri) lateks üretim işinde çalışanlar da risk altındaki meslek gruplarını oluştururlar. Bu grupların yanında sık mesane kateterizasyonu gereken hastalar, nöral tüp defekti olanlar ve sık opere olması gereken hastalar bir diğer riskli grubu oluştururlar.

1900’lü yılların başlarında da ilk kez lateks içeren eldivenler tıp çalışanlarında kullanılmaya başlanmıştır.

Temel lateks allerjenleri, işlenmemiş latekste doğal olarak bulunan proteinlerdir.

Lateks maddesi papatya ve sütleğen gibi bitkiler ile kauçuk ağacından elde edilmektedir. Genel olarak kauçuk (Hevea brasiliensis) ağacının süt kıvamlı sıvısından elde edilir. Bu ağaç, orta ve güney Amerika’da doğal olarak bulunmakla birlikte, ticari amaçlı olarak da Malezya, Tayland ve Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir