İran’da Cumhurbaşkanı Adayları Türkiye’yi Gündeme Getirerek Oy İstiyor

İran'da Cumhurbaşkanı Adayları Türkiye'yi Gündeme Getirerek Oy İstiyor

İran devlet televizyonunda açık oturuma katılan İran Cumhurbaşkanı adayları 19 Mayıs 2017’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye üzerinden canlı yayında iç ve dış politikalardan bahsetti.

İran nüfusunun yüzde 40’ı Türk’tür. İran Türkleri 35-40 milyonluk bir nüfusla, İran’ın kuzeybatısı, merkezi, güneyi ve kuzeydoğusunda yaşamakta ancak İran yönetimi Türklerin yaşadığı bölgelerde Türkçe’nin resmi yerlerde kullanılmasını yasaklayarak yoğun bir asimilasyon politikası yürütmekte.

Adaylardan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Bölgenin en büyük sorunu olan Suriye krizi, İran’ın katılımıyla çözülmeye çalışılıyor. Bugün Suriye sorununun yükünü, İran, Türkiye ve Rusya taşıyor. İran, uluslararası önemli müzakerelerde bugüne kadar bu denli etkin rol üstlenmemişti” dedi.

Muhafazakar aday eski Başsavcı İbrahim Reisi, “Bugün komşu Irak’la ilişkilerimiz iyi düzeyde olmasına rağmen Türkiye’nin bu ülkeyle olan ticaret hacmi İran’dan çok daha fazla” dedi.

Adaylardan Mustafa Mir Selim, “Türk polisi, İran vatandaşlarını dövüyor. Türkiye, Fırat’a kurduğu barajlarla İran’da toz bulutlarının artmasına neden olup, vatandaşların sağlığını bozuyor” suçlamasında bulundu. (Bu aday, tüm dünya ülkeleri İran’a ambargo koyarken Türkiye’nin bu ambargoyu deldiğini unutmuşa benziyor)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir