Türkiye Ham Çelik Üretimi Azaldı

Türkiye Ham Çelik Üretimi Azaldı

Türkiye Ham Çelik Üretimi Azaldı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği girdi maliyetleri ile nihai ürün fiyatları arasındaki marjların daralması, yurtiçi tüketimdeki düşüşün devam etmesi, İthalattaki gerilemenin yurtiçi tüketimdeki gerilemeye oranla daha düşük seviyede kalması, 2019 yılında özellikle de yılın ilk yarısında, ihracat ve üretim göstergelerinin olumsuz yönde etkileneceğini belirtiyor ve 2019 yılında, bir taraftan yurtiçi tüketimi artırmaya, diğer taraftan da, ithalatın yurtiçi tüketim içindeki payını azaltmaya yönelik tedbirlerin uygulamaya aktarılmasının hayati önem taşıdığı belirtildi.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği verilerine göre 2018 yılı Kasım ayında ham çelik üretimi, 2017 yılı aynı ayına göre yüzde 2,1 oranında azalışla 3.1 milyon ton, Ocak-Kasım döneminde ise yüzde 0,5 artışla 34.4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Nihai mamul çelik tüketimi aynı dönemlerde yüzde 11,9 oranında azalarak 29 milyon ton oldu.

Yılın 11 ayında, yurtiçi çelik tüketiminde, son aylarda gözlenen yüksek oranlı daralmanın ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların da etkisi ile, ithalattaki değer artış yüzde 7,2 seviyesinde kalırken, ihracatın yüzde 33 artması, çelik ürünleri dış ticaret dengesine olumlu etki yaptı. Buna göre, 2017 yılının Ocak-Kasım döneminde yüzde 107 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 133 seviyesine yükseldi.

Çin, yılın on bir ayında yüzde 6,7 artışla tek başına, dünya ham çelik üretiminin yüzde 52,1’ine tekabül eden 857.4 milyon ton çelik üretimi gerçekleştirdi. Diğer önemli çelik üreticilerinden Hindistan yüzde 4,9 artışla 96.9 milyon ton, Japonya ise yüzde 0,1 azalışla 95.9 milyon ton ham çelik üretti. Geçtiğimiz yılın son aylarından itibaren üretimini en fazla arttıran ülkeler arasında bulunan İran, yılın on bir ayında yüzde 17,3 oranında artışla 22.6 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi.

En büyük 10 çelik üreticisi arasında 8. sırada yer alan Türkiye, yılın on bir ayında yüzde 0,5 oranında artışla 34.4 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi. Brezilya ise üretimini yüzde 1,8 oranında artırarak, 32.1 milyon ton ham çelik üretti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir