Koroner Arter Hastalığı Nedir Belirtileri Risk Faktörleri

Koroner Arter Hastalığı Nedir Belirtileri Risk Faktörleri

Koroner arterler kalp kasının beslenmesini sağlayan atardamarlardır. Kalp enerji ve oksijen gereksinmesini koroner arterlerce taşınan kanla sağlar. Koroner damarlar kalpten çıkan ana atar damardan(AORTA) beslenirler. Kalpte başlıca sağ ve sol olmak üzere 2 ana koroner bulunur. Sol koroner kalbin daha büyük bir bölümünü beslediğinden daha önemlidir. Sol koronerden ayrılan ön inen dal kalbin en hayati bölümlerini besleyen çok önemli bir damardır. Yine sol koronerin dalı olan sirkumfleks ve diagonal dallar kalbin sol yan ve arka duvarını besleyen önemli damarlardır. Sağ koroner damar ve dalları ise kalbin sağ ve arka duvarlarını beslerler.

Koroner arter hastalığı, arterioskleroz(damar sertliği) nedeniyle koroner damarların daralması veya tıkanması, böylece kalbin yeteri kadar beslenememesi anlamına gelir. Hastalık genellikle erkeklerde 35-40 yaş sonrası, kadınlarda ise menopoz sonrası görülür. Koroner arter hastalığı olanlar özellikle efor sonrası göğüslerinde ve sol ya da sağ kollarında ortaya çıkan 2-3 dakika süren ağrıdan yakınırlar.

Hastalığın başlıca risk faktörleri şunlardır: Stresli (gerilim) yaşam, ailede aynı hastalığın bulunması, fazla kilo, hareketsiz yaşantı, sigara kullanımı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve doymuş yağ içeren yiyeceklerle aşırı beslenme.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir