Doğu Timor Nerede Başkenti Hakkında Bilgi

Doğu Timor Nerede Başkenti Hakkında Bilgi

Güneydoğu Asya’nın en genç ülkesi Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, 20 Mayıs 2002 tarihinde resmen bağımsızlığını kazanmıştır.

Güneydoğu Asya’da Timor adasının doğusu, Atauro ve Jaco adaları ile Oecussi-Ambeno bölgesini kaplayan devlettir. Tek komşusu Endonezya’ya bağlı olan Batı Timor’dur. 14 bin 870 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan Doğu Timor’un başkenti Dili’dir. Ülkedeki nüfus sayısı 1 milyon 212 bin kişidir.

Doğu Timor asırlarca Portekiz Timoru adıyla Portekiz’e bağlı kaldı. Endonezya tarafından işgal edilen Doğu Timor 1975 yılında kesin olarak Endonezya’nın 27. vilayeti oldu. Doğu Timor Güneydoğu Asya’nın Katolik çoğunluklu nüfusuna sahip 2 devletinden biridir.

Ülkenin başlıca zırai ihraç ürünü kahve, ithal ürünü ise pirinçtir.

Ülkenin başlıca ihraç ürünleri ham petrol ve doğal gaz olup ham petrol ihracatından elde edilen gelirler kamu gelirlerinin yüzde 93’ünü oluşturmaktadır.

Türkiye, Doğu Timor’u tanıyan ilk ülkelerden biri olmuştur. Türkiye ile Doğu Timor arasındaki ticari ilişkiler cüzi düzeyde seyretmekte olup, 2014 yılı ikili ticaret hacmi 51 bin dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir