Pepeçura Tatlısı nasıl yapılır

Pepeçura Tatlısı nasıl yapılır

Pepeçura Tatlısı nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılarak yapılır? Pepeçura Tatlısı tarifi burada.

Malzemeler
Üzüm (Siyah Kokulu)
Buğday Unu
Mısır Unu
Tuz (1 Tutam)

Pepeçura Tatlısı Yapılışı
Üzümler ezilerek, şırası alınır. Gerekirse üzümlerin posası az su eklenerek pişirilip posada kalan öz suyu da alınmış olunur. Bir kazana konulan ve kaynar hale getirilen üzüm suyuna un, yavaş, yavaş yedirilir, isteğe göre şeker eklenir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kaselere boşaltılarak soğuk servis yapılır.

Geleneksel bir Türk tatlısı olan Pepeçura Türkiye’nin doğu Karadeniz Bölgesi’nde tüketilen popüler bir tatlıdır. Fenolik bileşikler,  antosiyaninler, vitaminler ve mineraller gibi üzümün bileşenleri  pepeçuraya fonksiyonel özellikler kazandırmaktadır. Ayrıca, bu doğal tatlı yüksek besin değerine sahiptir. Buna karşılık, bu özel tatlı üretimi evlerde sınırlı kalmıştır. Endüstriyel olarak üretilmemektedir.

Pepeçura da halkın bu yöndeki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilmesi ve endüstriyel boyutta üretilmesi gereken geleneksel ürünlerimizden biridir. Ancak bu konuda yapılacak olan çalışmalarla yöresel pepeçura tatlısının sadece doğu Karadeniz bölgesine özgü bir ürün olarak kalmayıp tüm ülkeye tanıtılması, ticari üretimi yapılarak standart, ambalajlanmış ve etiketlenmiş olarak daha geniş bir kitleye ulaşması sağlanarak tüketiminin artırılması mümkün olabilecektir.

Karadeniz’de yetişen ufak bir üzümden yapılan pepeçura mor rengi, muhallebi kıvamı ve mayhoş tadı ile Karadeniz’e has bir lezzettir.

Siyah üzümlerin şırası alınarak kaynatılır ve üzerine mısır unu ve gerekirse şeker eklenerek soğuk servis edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir