Ramazan Sahur İftar Beslenme Önerileri

Ramazan Sahur İftar Beslenme Önerileri

Ramazan Sahur İftar Beslenme Önerileri

Ramazanda yanlış beslenme mide rahatsızlıklarını ortaya çıkarır. Fazla yemek yemek ve asitli, kafein içeriği yüksek olan gıdaların tüketimi mide sağlığını olumsuz etkiler.

Uzmanlar ağır yağlı yiyeceklerden Ramazan ayında uzak durulması öneriliyor.

Gece yavaşlayan metabolizma, yiyecekleri sindirmede yetersiz kalmakta ve kilo alma riskini artırmaktadır. Uzun süre aç kalan metabolizma, yağ depolar.

Sahurda süt, yoğurt, peynir, çorba, sebze ya da çok hafif kuru baklagillerden oluşan hafif gıdalar tüketilmeli. Sahurda kahvaltılıkların kullanılması çok daha doğrudur. Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, zeytin, yeşillik, domates, salatalık, biber ve çorba sahur için dengeli besin grubudur. Sahurda süt ve ürünlerini tüketmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de tokluk hissini arttırır. Süt ürünlerine tarçın katılırsa kan şekerini düzenler.

İftara başlarken mide rahatsızlığından korunmak için orucu, hurma veya zeytinle açtıktan sonra 1-2 bardak su içilmeli ve atıştırma yapılmalı çorba içilmeli. Mide 20 dakika dinlendirilmeli ve sonra ana yemeklere geçilmeli. Hafif sebze yemekleri ve haşlanmış et ile tavuklu yemeklerin tüketilmesi büyük önem taşıyor.

Zengin iftar sofraları olmamalı ve midede aşırı tokluk olmamalı. İftar sofralarında bir öğünde alınması gereken yiyeceklerin birkaç katı bulunuyor bu israfa neden oluyor.

Düşen kan şekeri aşırı yiyecek tüketimiyle aniden yükselir ve denge bozulur. Fazla yiyecek tükettikten 15-20 dakika sonra tokluk hissedilir. Hızla tüketilen yiyecekler, kilo fazlası olarak geri döner. Bu tip bir hatalı beslenme yerine sık aralıklarla besinler tüketimeli. Böylece hem iftar ile sahur arasındaki öğün sayısı artar hem de midedeki sindirimden zorlanan tansiyon yükselmesi önlenir.

Yazın sıcak dönemine denk geldiği için su ile asitsiz içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalı. Mide yanması ve şişkinliği yaşamamak için; iftar ve sahurda asitli, kafeinli besinlerden, kızartmalardan, çok baharatlı ve soslu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Tuzlu yiyecekler, kafein içeren çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı. Çay ve kahve yerine su içilmeli.

Hava sıcaklıklarında en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler ile kalp ve şeker hastalığı olan kişilerdir.

Her gün bir şişe doğal maden suyu içilmeli. İftar sonrasında şişkinliği azaltmak için hemen maden suyu içilmesi böbrek sağlığını tehdit eder. Her gün en az 10-12 su bardağı su içilmeli. Su dışında süt, ayran, soda, limonata, soğuk bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler içilmeli.

Yağlı besinler ve yağda kızartmalar tüketilmemeli. Kızartma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda pişirme yöntemleriyle yiyecekler hazırlanmalı.

Tatlı tercihi iftardan en az 1 saat sonra sütlü tatlılardan veya sade dondurmadan yana yapılması daha koruyucudur. Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmeli.

Sağlığınızda bir bozulma görürseniz doktorunuzdan oruç tutup tutmayacağınız hakkında bilgi isteyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir