Fransa Cezayir’de Nasıl Soykırım Uyguladı Bilgi ve Belgeleriyle Videolu Belgesel

Fransa Cezayir'de Nasıl Soykırım Uyguladı Bilgi ve Belgeleriyle Videolu Belgesel

Fransa Cezayir’de Nasıl Soykırım Uyguladı Bilgi ve Belgeleriyle Videolu Belgesel

Genellikle başka ülkelere hiçbir kanıt, bilgi, belge ya da mahkeme kararı olmaksızın soykırım iftirası atan ülkelerin çok net bilgi ve belgelerle soykırım yaptıkları görülüyor.

Soykırımın nasıl yapıldığının en büyük örneklerinden biri olan, Fransa’nın kirli tarihinde yer alan, görüntülerle belgelerle çok kesin olan bir örnektir Cezayir Soykırımı ama buna rağmen Fransa bu işlediği soykırım suçunu kabul etmemektedir.

Fransa 132 yıl boyunca Cezayir’i işgal ederek 1 milyondan fazla Cezayirliyi sistematik bir şekilde soykırıma tabi tuttu. Cezayir’de 8 yıllık bağımsızlık savaşında 1,5 milyon, 132 yıllık işgal sürecinde 5 Milyon insan hayatını kaybetti.

1514 yılında Osmanlı hâkimiyetine giren Cezayir, 300 yıl barış ve huzur içinde yaşadıktan sonra, sömürgeci güçlerin dünyanın dört bir yanında sürdürdükleri işgal hareketinde Fransa tarafından 1830 yılında işgal edildi.

Avrupa’dan gelen binlerce sömürgeci aracılığıyla özellikle dini ve kültürel anlamda ülke dönüştürülmeye çalışılmıştır. Osmanlı dönemi mimarisi yok edilmiş, İslami eserler tahrip edilmiştir.

1945 yılında meydana gelen ve 1968 yılına kadar süren Soykırım için, Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Bouteflika; Fransa Cezayir’de sadece insanlara karşı değil, insanların kimlikleri ve kültürlerine karşı da soykırım uygulamıştır. Cezayir sömürgecilik ve bağımsızlık savaşı dönemlerinde işlenen tüm bu suçların Fransa tarafından kabul edilmesini hep bekleyecektir, dedi.

8 Mayıs 1945 tarihinde Setif şehrinde ikinci dünya savaşının bitişini, Cezayir bayraklarıyla kutlayan 45 bin genç, yaşlı, çocuk gibi savunmasız kişileri insanlıktan çıkan Fransız ordusu makinalı tüfeklerle bir günde katletti. Çok sayıda Cezayirli işkence ve kötü muamelelere maruz kaldı.

5 Temmuz 1962 yılında yapılan referandumda 6 milyon kişi bağımsızlıktan yana oy kullanırken, 16 bin kişi Fransanın sömürüye devam etmesi için oy kullanmasına rağmen Cezayir ezici çoğunlukla bağımsızlığını ilan etti.

Ülke 2 milyon 300 binlik yüzölçümü ile dünyanın 10. Afrika’nın en büyük ülkesidir.

Osmanlı döneminden kalma Türk aileler de Cezayir’de yaşamaktadır ve Türk kökenli Cezayirli sayısının bir milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Cezayir günümüzde önemli bir yergazı üreticisi ve ihracatçısıdır. Ülkenin güney batısında demir, güney ucunda ise uranyum ve çinko yatakları bulunur.

Cezayir siyasetiyle ilgili dikkat çeken durumlardan biri ülkede Fransa’nın etkisinin varlığıdır. Özellikle yönetici siyasi ve askeri kesimin Fransız ekseninde olduğu ve politikaların belirlenmesinde bu etkinin rol oynadığı da bilinmektedir. Cezayir, başkanlık sistemi ile yönetilir. Yürütme yetkisi başkanda, yasama yetkisi ise parlamentodadır. İki meclisli bir yapı vardır.

Fransa, Cezayir’de soykırım yapan ve bunu yıllardır kabul etmeyen ama başka ülkelere soykırım yaptı iftirası atan bir ülkedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir