Kuzey Kore Hakkında Bilgi

3. Dünya Ülkesi Kuzey Kore Hakkında Bilgi

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti(Kuzey Kore), Doğu Asya’da Kore Yarımadasının 120 bin 540 kilometrekaresine sahip olan devlettir.

Kore Yarımadasını Sovyetler Birliği ve Amerika’nın işgal etmesiyle kuzeyi komünist rejimi, güneyi kapitalizmi benimsedi. Kore Savaşı sonucunda Kuzey ve Güney Kore olmak üzere ikiye bölündü.

Ruslar, kuzeyde komünist bir idare kurup çekilince, orada Kuzey Kore, güneyde de Güney Kore olmak üzere iki devlet ortaya çıktı. Rusya’nın gayretiyle, bu iki devletin birleşmesi önlendi ve 1948’de yapılan seçimlere Kuzey Kore katılmadı. 

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti 1948 yılında otoriter ve sosyalist bir hükümet kurmuştu. 1994 yılında Kuzey Kore’nin ilk lideri olan Kim Il Sun’un ölümünden sonra, ülkeyi oğlu Kim Jong-il yönetmeye başlamıştır. 17 Aralık 2011 tarihinde ülkenin 70 yaşındaki lideri Kim Jong-il öldüğünde yönetim halka oğlu ve liderin varisi Kim Jong-un etrafında toplanma çağrısı yapmıştır. Kuzey Kore diğer komünist ülkelere göre daha kapalı bir rejim görünümündedir. Ülkenin güneyinde Güney Kore, kuzeyinde Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya, doğusunda ise Japon Denizi bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir