Yiyecekler Yüksek Isıya Maruz Kaldığında Kanserojen Hale Geliyor

Yiyecekler Yüksek Isıya Maruz Kaldığında Kanserojen Hale Geliyor

Yiyeceklerin kızartılarak pişirilmesi, yanması, renk değiştirerek kahverengi hale dönüşmesi sonucu oluşan akrilamidler kanserojendir.

Özellikle kızarmış patates, cips günlük miktarlarının çok üzerinde akrilamid bulundurabilir. Kızarmış pizza, kızarmış balık, hamburger, cips, kahvaltılık gevrek gibi fastfood ürünleri akrilamid kaynaklarıdır. Kavrulmuş kahve de önemli oranda akrilamid kaynağıdır.

Ocak ve fırında pişirilen gıdaların kahverengi ve siyaha dönüşmesine izin verilmemeli. Çıtır çıtır olan, renk değiştirmiş, yanmış gıdalardan uzak durulmalı.

Gıdaların 175 derece altında pişirilmesi akrilamid seviyelerini azaltır. Akrilamid bileşikleri fırın, mangal, barbekü, mikrodalga fırın, tost makinesi ile ortaya çıkabilir.

Gıdaları en uygun tüketme yöntemi (çiğ yemek mümkün değil ise) buharda veya kaynatarak pişirilme yöntemidir.

Izgarada kızartılmış etler uzun süre tutulmamalı, işlem görmüş et ürünleri tüketilmemeli. Ayrıca ekmek kızartıldığında da akrilamid maddesi açığa çıkmaktadır. Kızartılan ekmeğin rengi ne kadar koyuysa, ortaya çıkan akrilamid miktarı da o kadar yüksektir.

Öte yandan akrilamidden oluşan bileşikler yalıtım maddelerinde ve içme suyu dezenfekte etmede kullanılabilmektedir. Bu kaynaklara da akrilamid açısından dikkat edilmeli.

One Reply to “Yiyecekler Yüksek Isıya Maruz Kaldığında Kanserojen Hale Geliyor”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir