Özbekistan Türkiye’den Turist Bekliyor Irkçılığın Arttığı Batı Ülkeleri Yerine Çok İyi Bir Tercih

Özbekistan Türkiye'den Turist Bekliyor Irkçılığın Arttığı Batı Ülkeleri Yerine Çok İyi Bir Tercih

Türkiye’den yurt dışına seyahat etmek isteyenler, ırkçılığın arttığı batı ülkeleri yerine Türklerin kadim yurdu Özbekistan’ı seçmesi çok yerinde bir tercih olacak. Buram buram tarih kokan birbirinden görkemli yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakan Özbekistan gidilmesi ve görülmesi gereken bir Türk ülkesi.

Özbekistan’da Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanıyor. Özbekistan, Türk vatandaşlarına 3 gün içinde vize veriyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve adını Altınordu Hanı Özbek Han’dan (1312-1340) aldığı öne sürülen Özbekistan; Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan ve Türkmenistan’a komşu olan bir ülke ve 31,5 milyon nüfusu, zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla Orta Asya’nın incisi olarak anılıyor.

Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında yıkılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Özbekistan’da Karakalpak özerk bölgesi dahil 12 eyalet bulunuyor. Bayraktaki 12 yıldız bu vilayetleri, hilal ise İslam’ı sembolize ediyor.

Özbekistan’da, kervanların kullandığı tüm eserler dimdik ayakta duruyor. Özbekistan’ın üç şehri Hiva, Semerkand ve Buhara UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

İbni Sina, Biruni gibi ünlü tıp bilim insanlarının yetiştiği matematik, mimari ve astronominin diyarı Özbekistan’da, Ali Kuşçu’nun hocası ünlü astrolog Uluğ Bey’in müzesini gezerken bilim dünyasına yaptığı katkılar gözleniyor.

İnanç turizmi bakımından ciddi potansiyele sahip olan Özbekistan’da Türk-İslâm medeniyetine ait çok sayıda tarihi eserin varlığı dikkati çekiyor. Ülkenin başkenti Taşkent’in yanı sıra Semerkand ve Buhara’daki İslam eserleri adeta yıllara meydan okuyor.

Burada, Tanrı Dağlarından Hira Dağına süren yolculuğun ruhunu hissetmek, İmam Buhari, İmam Tirmizi, İmam Maturidi, Ali Şir Nevai, M. Bahaeddin Şah-ı Nakşibendi, Ubeydullah Ahrar, Abdulhalik Gocduvani, Arif-i Rivgeri, Ali Ramitani, Emir Külal, M.İnciri Fagnevi’nin manevi atmosferini solumak mümkün.

Büyük İskender, Cengiz Han ve Timur gibi üç büyük komutanın hükümranlık sürdüğü ülke adeta açık hava müzesini andırıyor.

Çini taşların büyük bir dikkat ve özenle adeta işlendiği özgün tarihi yapılar birer sanat harikası olarak yıllara meydan okuyor. Özbekistan’ın ikinci büyük kenti konumunda bulunan Semerkand, 2750 yıllık tarihiyle ve eşsiz sanatsal yapılarıyla ön plana çıkıyor.

İlk Cebir Kitabını Yazan Türk Harizmi Kimdir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir