2019 Yılında İstanbul Selanik Demiryolu Faaliyete Başlayacak

2019 Yılında İstanbul Selanik Demiryolu Faaliyete Başlayacak

Uzun yıllar TCDD’nin en kalabalık uluslararası servisi olan Dostluk(Filia) Treni 13 Şubat 2011’de, OSE’nin aldığı bir kararla, Yunanistan’a olan tüm diğer uluslararası trenlerle birlikte faaliyetini sonlandırmıştı.

Yunan ve Türk yetkililer Bulgaristan ile gerekli temasların yapılması ve üç ülkenin demiryolu altyapısı konusunda ortak projeler geliştirmeyi incelemesi konusunda anlaştı.

Türkiye Raylı ve Uluslararası Taşımacılık Bilirkişi Grubu ile Yunan yetkililer ikinci kez bir toplantı yaparak Selanik ile İstanbul arası demiryolu projesini görüştü.

Yapılan toplantıda İstanbul ile Selanik demiryolunun 2019 yılı başlarından itibaren yolcu ve ticaret seferlerine başlayabileceği belirtildi. Bunun için somut faaliyetlerin hayata geçirilmesi konusunda anlaşma sağlandı.

Taraflar 2018 yılı Şubat ayında yapılacak Yunanistan-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinde bu konuda iki işbirliği anlaşmasının imzalanması hedefleniyor.

Ortak Bilirkişi Grubu ayrıca Yunanistan ile Türkiye’nin Batı Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri gibi üçüncü ülkelerde de işbirliğine gitmeleri konusunu da masaya yatırdı. Grubun üçüncü toplantısı 2018 yılı ilkbaharında Türkiye’de yapılacak.

Tren projesi hayata geçirildikten sonra kuzey Yunanistan’a günübirlik ve haftasonu gezileri düzenleyen çok sayıda Türk turist tarafından tercih edilmesi bekleniyor. Alternatif ulaşım Tren olmadığı için iki ülke arasındaki sınır geçişinde, yaz aylarında, haftasonu ve bayram tatillerinde çok uzun araç kuyrukları oluşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir