Türkiye’deki Baraj Yapımını Durdurun Diyen İran Türklerin Yaşadığı Urmiye Gölünü Kurutuyor

Türkiye’deki Baraj Yapımını Durdurun Diyen İran Türklerin Yaşadığı Urmiye Gölünü Kurutuyor

Türkiye’nin baraj projelerini durdurmasını isteyen İran yönetimi, İran’da Türklerin yaşadığı ve faydalandığı Urmiye Gölü’nü yaptırdığı barajlarla kurutuyor.

Göle dökülen ırmaklara yapılan 25 baraj kurumanın esas sebebidir.

Geçtiğimiz günlerde Güney Azerbaycan’ın Urmiye şehrinin İran parlamentosundaki milletvekili, Urmiye Gölü’nde durumun daha da kötüleştiğini açıkladı. Geçen yıla göre Urmiye gölünde su 140 milyon metreküp azaldı. 1975-2011 yılları arasında göl yüzeyi 7 metre alçalmıştır.

Göl çevresinde yaşayan 13 milyon insan kuraklıktan önemli ölçüde etkilenecektir. 2011 yılında Urmiye ve Tebriz’de önemli gösteriler yapılmıştır. Çöle dönen göl tabanından biriken 8 milyar tuzun fırtınalarla, 500 km çaplı alanda etkili olmasından endişe edilmektedir. Bu durumda Türkiye ve Azerbaycan’da tarım ve şehirler olumsuz etkilenecektir.

Azerbaycanlı Türk milleti gölün restorasyonu için çok yoğun mücadele veriyor. Kitlesel protesto kampanyasından sonra, bu kez çevre krizinin önüne geçmek için yeni kampanyaya başlandı. Ne yazıkki çevre örgütleri bu konuyu da gündeme taşıyamıyor.

Azerbaycanlı aktivistlerin girişimiyle düzenlenen imza kampanyasında amaç Urmiye Gölü krizi ile ilgili milyonlarca insanın hayatının tehlikede olduğunu dünya kamuoyuna duyurmak ve İran rejimini yeniden uyarmak.

Urmiye Gölü kurutulmasın! Kurursa milyonlarca insan yok olur! başlığı ile düzenlenen kampanyaya çok sayıda Türk vatandaşının katılması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir