Dünyanın En Büyük Deniz Suyu Arıtma Tesisi Fas’ta Kuruluyor

Dünyanın En Büyük Deniz Suyu Arıtma Tesisi Fas'ta Kuruluyor

İmzalanan işbirliği anlaşmasıyla Fas’a dünyanın en büyük deniz suyu arıtma tesisi kurulacak.

Dünyanın en büyüğü olması beklenen ve yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışacak deniz suyu arıtma tesisi kurulması yönünde, Fas Su ve Elektrik İdaresi, BMCE Bank ve İspanyol şirketi işbirliği ile işbirliği anlaşması imzalandı.

Yaklaşık 365 milyon avroluk bir bütçe ile planlanan proje kapsamında içme suyu ve tarım sulaması olmak üzere iki kısım yer alacak.

Günlük 275 bin metreküp deniz suyu arıtma kapasitesi olması beklenen yatırım projesinin 450 bin metreküp kapasiteye kadar büyütülme imkanı da olacak.

Deniz suyunu arıtma işleminden önce kimyasallar dökülüyor. Kimyasal kullanımını engellemek için mühendisler çalışmalar yapsada yetersiz kalıyor ve kimyasallar çevreye olumsuz etkisi olabilecek etkenler arasında gösteriliyor.

Tuzlu suyun arıtılarak tatlı su elde edilmesi son yıllarda oldukça revaçta. Yıllardır deniz suyunu arıtan İspanya, Singapur ve Malezya da bu yöntemle tatlı suya bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. İsrail’in de yılda 500 milyon metreküp deniz suyunu arıtan bir tesisi bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir