İnsan Vücudunda Biriken Kanserojen Kimyasallar Belli Oldu

İnsan Vücudunda Biriken Kanserojen Kimyasallar Belli Oldu

İnsan Vücudunda Biriken Kanserojen Kimyasallar Belli Oldu

Kimyasal ürünlerin büyük bir kısmı için güvenlik testi yapılmadan pazara sunuluyor. Dünya genelinde yaklaşık 85 bin değişik türde sentetik madde üretilirken bunlara her yıl binden fazla yeni sentetik maddeler ekleniyor. 50 bin farklı kimyasalın yüzde 82’sinin insan sağlığı için toksik ve bunlardan bazılarının da kanserojen olduğu belirtilmiştir.

Amerika Çevre Koruma Ajansı(EPA) araştırmasında 100 kişilik insan grubunun vücudunda bulunan, bir bölümü kanserojen olan toksik maddelerin yüzdelik oranları şöyle belirtildi;

Benzin ve boyalar (Ksilen) 100
Güve ilacı, oda kokuları (Diklorobenzen) 100
Yabancı ot ilacı, egzoz dumanı, tahnitlenmiş ağaç (Dioksin) 100
Atık plastik köpük kaplar, halı arkaları (Sitiren) 100
Benzin (Benzen) 98
Böcek ilacı (DDE) 93
Benzin (Toluen) 91
Hava, su ve gıda maddeleri (PCB) 83
İçme suyu (Kloroform) 76
Plastikler (Butilbenzyilfitalat) 69
Karınca kovar (Heptaklor) 67

Uluslararası Çevre Çalışma Grubu’nun bir çalışmasında insan vücudunda 167 değişik kimyasal toksik maddeye rastlarken, bunlardan 76’sı kanserojen, 94’ü beyin ve sinir sistemi için toksik, 79’u da sakat doğum ve anormal gelişime sebep olacak nitelikte kimyasal toksik maddelerdir.

İnsan vücudunda biriken bazı kimyasal toksik maddeler :

Dioksin ve furan bileşikleri : PVC üretiminde kullanılır. İnsan vücudunda endokrin sistemin hasarına ve kansere neden olabilir.

Fitalat : Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde bulunabilen plastizer maddeler olup, prematüre bebek oluşumuna ve kadın üreme organlarında sorunlara sebep olabilir.

Uçucu organik kimyasallar : Ksilol ve etil benzen içeren benzin ve endüstriyel çözücüler olup, sinir sistemi için toksik etkileri vardır ve kanserojendir.

Ağır metal : Boyalardaki kurşun, konserve kutularındaki cıva, kirlenmiş sulardaki arsenik, boyalı pişirme kaplarındaki kadmiyum gibi maddeler, hafıza kaybı, gelişme gecikmesi, hareket gecikmesi ve kansere sebep olabilirler.

PCB : Endüstriyel yalıtım ve yağlayıcı maddeleri olup, kanser ve sinir sistemi hastalıklarına neden olabilir.

Organik fosfat esaslı ve klor içeren böcek zehirleri : Artıkları gıda maddeleri üzerinde bulunur. Toksik olup, sinir sistemini etkiler ve bazıları kanserojendir.

Halojen bileşikleri : Bu grubun kimyasalları, flor, klor, iyot ve brom ile bunlardan üreyen karmaşık yapıya sahip bileşiklerdir. Benzin, diş macunu, boya, dezenfektan ve temizlik ürünleri, böcek zehirleri, su dezenfekte ediciler (klor) ve hastalıkları tedavide kullanılan ilaçlar (zehirlerin bazılarında klor vardır) halojen içeren ürünlerdir. Halojenler nedeniyle kansızlık, hormonal hasar, beyin hasarı, enerji düşüklüğü, hiperaktivite, şişmanlama veya zayıflama, kalp aritmisi, bağışıklık sistemi zayıflığı ve kanser gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Plastik grubu : Bu grupta en zararlı olanı PVC’dir. Çevreye dioksin yayabilir. Dioksin, meme, prostat ve bağışıklık sistemi kanserleri, hormonal dengesizlik, kalple ilgili sorunlar ve obezite gibi hastalıkların sebeplerinden kabul edilmektedir.

Plastik grubunda yer alan, dioksin ve diğer plastik yapıcı maddeleri içerebilen, günlük kullanım sonucunda kimyasal etkilerine maruz kaldığımız ürünler şunlardır :

Deterjan
Ev haşere zehirleri, haşere kovucu zehirler
Karton kaplama
Makine halısı sırtı
Metal ve alüminyum kutu kaplama
Parfüm, şampuan, saç ürünleri, tırnak cilaları vb. kozmetik ürünler
Petrolden üretilen temizlik maddeleri
Plastik şişeler
Plastik kap içinde veya plastik örtü ile örtülmüş gıda maddeleri
Sanayi temizlik maddeleri
Sentetik lastik ve plastikten üretilen ürünler
Su boruları
Su geçirmez kaplamalar
Su ve yağ esaslı boyalar
Suni deri
Yapıştırıcı ve zamk

Sentetik kimyasal içerikli ürünler, yiyecek ve içeceklerin yanına depolanmamalı. Bu tür ürünlerle çalışırken yemek yenmemeli, sıvı içecekler içilmemeli, sigara kullanılmamalı. Bir kimyasal ürün başka bir ürünle karıştırılmamalı, tehlikeli karışımlar ortaya çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir